És per això que moltes colles han adaptat els calendaris per reduir-ne l’exigència. Algunes fins i tot han preferit buscar actuacions que facin colla, que animin a la gent a tornar i moltes vegades això implica sortir de casa nostra i viatjar a l’estranger com els castellers de Vilafranca, els castellers de Sagrada Família o els castellers de Sant Pere i Sant Pau que han estat a Voiron, França.
Entrevistem Sara Sesplugues, membre de la tècnica de Sant Pere i Sant Pau:
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
LA VIRTUT DELS VIATGES EN UNA COLLA CASTELLERA
Els viatges ens entusiasmen. Preparar la maleta, pensar on aniràs, il·lusionar-se amb les noves experiències. Això és el que van viure els Castellers de Sant Pere i Sant Pau el cap de setmana passat a Voiron, a França. L’objectiu del viatge era participar al Festival de les Cultures del Món d’aquesta localitat francesa i uns 130 castellers i castelleres d’aquest barri de Tarragona van enfilar camí cap al país veí amb pantalons, camisa i faixa a la maleta.
En una colla castellera, el luxe de desplaçar tots els efectius cap a una destinació llunyana uneix, “fa colla”. Així ens ho explica una membre de la tècnica de la canalla de Sant Pere i Sant Pau, Sara Sesplugues en una entrevista a La Faixa.
Ella ens diu que a nivell social, han pogut recuperar camises antigues i afiançar-ne de noves, i a nivell tècnic també han pogut rodar gent, polir algunes estructures i brindar les primeres oportunitats a nous castellers.
Igual que els de Sant Pere i Sant Pau, els Castellers de la Vila de Gràcia han pogut volar a Colònia (Alemanya) aquesta temporada, els Castellers de Vilafranca han anat al País Basc, i els Castellers de la Sagrada Família també han viatjat recentment fins a Edimburg, a Escòcia. També els Xiquets de Reus viatjaran a Deba aviat. “Pot arribar a ser difícil introduir un viatge dins del calendari casteller”, apunta la castellera de Sant Pere i Sant Pau, però afegeix que és necessari, molt enriquidor i ajuda a tornar agafar el ‘cuquet’ pels castells, sobre tot després de l’aturada per la pandèmia.
CONFIANÇA PER LA CANALLA NOVA
Un dels punts claus d’aquesta temporada és l’estat de la canalla. I al barri tarragoní celebren haver estrenat moltes posicions i molts nous petits castellers: “Una de les dosos ja era dosos, però els altres o han baixat de pis o són nous. El viatge ha ajudat a agafar confiança”, detalla Sasplugues.
Del viatge, en recordaran moltes coses, però la Sara en destaca una, i és haver compartit el que més els agrada, els castells, amb altres expressions culturals de Colòmbia i la Índia. De fet, somriu quan explica que “només pujar a la pinya ja els agradava, l’aleta els agradava, a cada pis aplaudien”. “És molt enriquidor, veure com pots fer sentir així a una altra gent”, conclou.
La Faixa
Debat, humor, història i actualitat. Són els quatre principals ingredients amb els quals la prestigiosa comunicadora i apassionada castellera Aina Mallol llença el programa-podcast setmanal La Faixa, una proposta de temporada que buscarà establir-se com el producte radiofònic casteller de referència a nivell nacional.