La història, els valors i els trets diferencials de les colles castelleres universitàries han centrat el nou capítol de La Faixa, el programa casteller de Tarragona Ràdio. Diverses membres d’aquestes colles han exposat la seva opinió sobre el funcionament i l’adaptació de les colles universitàries i la compaginació amb el curs casteller tradicional. “Es poden estimar dues camises, però són estimes diferents. En una camisa un amor és finit, perquè la carrera acaba, però l’altra la tens per sempre”, ha dit per exemple l’Irene, membre dels Pataquers i dels Xiquets de Tarragona.

La història dels castellers universitaris es remunta als anys noranta, quan un grup d’amics que estudiava a la Universitat Autònoma de Barcelona van fundar els Ganàpies de la UAB. Va ser entre els cursos del 1993 i el 1994, i van estrenar-se en una actuació conjunta amb els Arreplegats de la Zona Universitària l’any 1995. El primer castell carregat pels Ganàpies va ser el 3 de 6.

La tornada després de la pandèmia

Tal com passa al món casteller tradicional, les colles universitàries hauran de fer front a una situació difícil com és la tornada als assajos després de més d’un any aturades. “És molt complicat, tenim moltíssima rotació sempre. La manera de treballar és el que costarà implantar a la gent nova”, ha expressat Laura Gimeno, presidenta dels Arreplegats.

La llibertat sexual i l’eliminació de conductes masclistes i LGTBIfòbiques

El món casteller universitari ha estat vinculat sempre amb la joventut, la diversió i la llibertat en tots els àmbits. N’ha parlat durant el programa la investigadora en l’àmbit de la comunicació de la Universitat Pompeu Fabra i membre dels castellers d’aquesta mateixa institució, Diana Morena.

Morena ha reconegut que el món universitari té “particularitats”, perquè “s’apleguen un centenar de joves d’entre 18 i 25 anys que estan en període d’exploració sexual”. “Tothom explora com tu i pots fer el que vulguis sense por a ser jutjat”, ha dit. Malgrat tot, la prevenció i l’eliminació de conductes masclistes i LGTBIfòbiques també està a l’ordre del dia. De fet, va ser el món casteller el que va impulsar els anomenats “Punts Lila” a les festes. “És important la presència del punt lila perquè aquestes actituds no han de ser permeses ni justificades per anar borratxo o ‘passat’”, ha acabat dient Morena.