Neix la Fundació Bosc de la Marquesa amb la voluntat de protegir i desenvolupar l’espai de manera sostenible. Es tracta d’una organització sense ànim de lucre creada pels descendents de Caridad Barraquer, qui va protegir aquest lloc durant tota la seva vida especialment els anys més agressius d’especulació turística.

El director de la Fundació, Santiago Gramunt, ha remarcat a Tarragona Ràdio la importància de la propietària de l’espai, que va lluitar sola per protegir-lo de les pressions que rebia als anys 40 del segle passat, quan es volia construir la universitat laboral, o als 70 amb l’època de les grans construccions a primera línia de mar.

La Fundació ha iniciat un projecte diagnòstic amb biòlegs, enginyers o paleontòlegs de la consultora mediambiental Limonium per conèixer l’estat del bosc i iniciar per les actuacions més urgents que l’espai necessita. La zona s’enfronta a dues amenaces: el canvi climàtic i l’efecte de les persones en la natura. Gramunt ha reconegut que en general hi ha cura del bosc, però que s’han trobat amb fogueres, botellons o abocaments de brossa il·legals.

El director ha avançat que han descobert reserves fòssils a la Waikiki, amb dents de taurons entre les roques, entre d’altres. La Fundació treballa per senyalitzar tota la riquesa natural, biològica i arqueològica del bosc i establir rutes específiques per protegir plantes i espais. Es preveu renaturalitzar determinats espais i recuperar la zona agrícola.

Més notícies: