Part dels serveis del centre d’acollida Mare de Déu de la Mercè seran externalitzats. És la solució que la Generalitat dona a la manca de personal que des de fa anys viuen les llars d’acollida públiques de Tarragona. Sindicats i treballadors denuncien que no s’han tingut en compte les necessitats d’educadors i infants en la decisió i reclamen a la Generalitat que, en comptes d’externalitzar serveis públics que ja funcionen, centri els esforços i els recursos en els infants d’acollida.
En concret, s’externalitzarà la llar Xaloc, que acull 10 nois adolescents d’entre 12 i 18 anys. La majoria tenen necessitats especials. Serveis Socials preveu reubicar el personal en les altres dues llars públiques que formen part del complex d’acollida de la Mercè. Sindicats i treballadors consideren que la solució òptima seria augmentar la plantilla als centres públics, no externalitzar-los. Afegeixen que aquesta reubicació suposarà que les llars públiques tinguin més personal del necessari, fet que podria generar acomiadaments.
Joaquim Seisdedos, educador social del centre de la Mercè i delegat d’UGT, ha denunciat que tot i que la decisió es va publicar el 8 de març, no els van avisar fins al 17 d’abril. Ha recalcat que la reivindicació de més plantilla és històrica i que la reestructuració que proposa la Generalitat no solucionarà els problemes estructurals.
Tot i que no hi ha cap confirmació, sindicats i treballadors de la Mercè creuen que l’empresa que es farà càrrec dels serveis serà la Fundació Itres, que ja gestiona tres llars del complex, Garbi 1 i 2 i el centre Llevant. Si se segueixen els terminis establerts, la mesura podria fer-se efectiva en dos o tres mesos. Tot i la disconformitat amb la decisió de la Generalitat, sindicats han apuntat que no convocaran vagues, ja que, el personal actual a les llars coincideix amb el marcat pels serveis mínims.