La Generalitat ha reclamat des de Brussel·les que la Comissió Europea mantingui els nivells de pesca d’arrossegament actuals al Mediterrani i que es revisi la metodologia per avaluar la qualitat dels estocs al mar. En una atenció als mitjans davant la seu de l’executiu comunitari, el director de Pesca de la Generalitat, Antoni Espanya, ha mostrat el seu rebuig “frontal” a la proposta de la Comissió -que vol reduir un 79% els dies de pesca, fins a 27 per any- perquè considera que la seva aplicació seria “una invitació” perquè el sector “abandonés l’activitat”. En aquest sentit, els pescadors han reivindicat l’esforç “ingent” per adaptar-se a les exigències europees i confia que l’Estat bloquegi la proposta de la CE si és insatisfactòria.
Des del Govern sostenen que l’única proposta “acceptable” passaria per mantenir els nivells de pesca dels últims anys i, de cara a l’any vinent, convèncer a la Comissió Europea perquè reformuli els mètodes d’avaluació dels estocs, els quals la Generalitat considera que “no són correctes”. En aquest sentit, Antoni Espanya espera que, d’aquest manera, Catalunya i el conjunt del Mediterrani pugui recuperar els esforços pesquers del període 2018-2024, per sobre els 130 dies anuals actuals.
Si bé la Generalitat prefereix que s’assoleixi un acord, avisa que Espanya, França i Itàlia compten amb els suports necessaris per exercir una minoria de bloqueig que comportaria la suspensió de la nova proposta de la Comissió, aplicant de facto una moratòria sobre el reglament actual.
“En cas que s’apliqués una mesura tan radical -reduir a 27 dies per any la pesca d’arrossegament- l’impacte seria molt radical”, ha indicat el director de Pesca de la Generalitat. Segons dades del Govern, un 60% de les vendes que es produeixen a les llotges provenen de la flota d’arrossegament. “Si les confraries es queden sense un 60% menys d’ingressos farà que moltes siguin inviables econòmicament”, sosté, afegint que es produiria un “efecte dominó” a altres sectors com l’alimentació o la restauració.
Revisar el càlcul científic
Segons els representants del Govern i el sector pesquer desplaçats a Brussel·les, els càlculs que utilitza la Comissió Europea per avaluar la qualitat de les poblacions de peixos no són del tot adequats i asseguren que els estocs al mar “no estan tan malament com diuen”.
Al mateix temps, reivindiquen que els informes haurien de tenir en compte l’impacte socioeconòmic de les mesures. “Proposar una reducció a 27 dies no té cap viabilitat”, reivindica el responsable de pesca de l’institut Icatmar, Joan Baptista Company.
De fet, segons subratllen des de la Generalitat, la proposta de Brussel·les contradiu els reglaments comunitaris, els quals indiquen que les mesures aplicades des de la Comissió Europea “han de ser equilibrades des del punt de vista ambiental, social i econòmic”.
En paral·lel, tant el Govern com el sector pesquer català es defineixen com una comunitat “pionera” en l’aplicació de mesures de sostenibilitat. “Nosaltres hem fet esforços ingents durant cinc anys; ara estem al topall de la línia vermella i no podem sufragar més reduccions”, ha declarat el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad.
En aquest sentit, el portaveu dels pescadors confia que el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas -que aquesta setmana negocia amb els seus homòlegs la proposta de la Comissió Europea- tingui “la mà dreta necessària” per aplicar la minoria de bloqueig si no s’arriba a una solució.
- Planellas destaca la fidelitat de Lleó XIV al Concili Vaticà II i la continuïtat de la reforma de l’Església
- El Papa triat pel conclave és el cardenal nord-americà Robert Prevost i portarà el nom de Lleó XIV
- Tarragona Music Festival, aquest Dissabte a Tarraco Arena
- ERC proposa obrir la zona esportiva de la Ciutat Residencial com a equipament públic
- Tarragona i Tànger, aliats per un interès comú