La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls ha arrencat oficialment la temporada aquest dissabte amb una previsió de producció d’una qualitat “excel·lent” malgrat la sequera. Segons el president de l’entitat, Dalmaci Clofent, la manca d’aigua no influeix en la “bona qualitat vegetal” de la ceba. Després d’anteriors campanyes en què els pagesos s’havien marcat com a horitzó els 20 milions d’unitats de calçots, enguany opten per la prudència i superar els 18,5 milions de l’any passat. Per la seva part, Figa Flawas s’ha convertit en els Amics de l’Autèntica Calçotada 2023-2024 després de descalçar el primer manat en un dels camps de la IGP. El grup vallenc ha anunciat l’estrena del pròxim disc a finals de gener, ‘La Calçotada’.
Tot i que els pagesos fa unes dues setmanes que descalcen calçots, aquest dissabte s’ha donat per oficialment encetada la temporada. Una campanya on la prudència marcarà les previsions de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, que augura poder superar els 18 milions i mig que van produir l’any passat després de plantar totes les hectàrees de conreu de la IGP. Enguany, afirmen que la sequera no ha influït en la qualitat del producte. Segons Dalmaci Clofent, president de l’entitat, aquesta ceba dolça compta amb una “qualitat vegetal excel·lent” gràcies a les últimes setmanes de vent i la baixada de temperatures. Es tracta d’unes condicions que han reduït l’aparició de fongs i malalties que puguin afectar les plantes.
Com cada any, l’arrencada simbòlica del primer calçot l’han fet els nous Amics de l’Autèntica Calçotada, un títol que ha recaigut en el grup vallenc Figa Flawas. En aquest context, Pep Velasco i Xavier Cartanyà han anunciat la data i nom del seu segon disc, ‘La Calçotada’, que s’estrenarà el 26 de gener i inclourà una vintena de temes. “No teníem clar com seria el nou treball, però sí que es diria ‘La Calçotada’, pels valors que reuneix i perquè ens els podem fer nostres amb la nostra música”, ha destacat Cartanyà.
La publicació del disc coincidirà amb la programació de la Gran Festa de la Calçotada de Valls, un esdeveniment que se celebrarà dos dies més tard. Per primer cop, la festa confluirà amb el Museu Casteller obert, una circumstància que ha destacat el president de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls. Segons Josep Maria Rovira, suposarà un “atractiu” turístic tant per a l’esdeveniment com per a l’equipament.
L’estudi de costos, a punt
D’altra banda, els pagesos esperen comptar a partir d’aquesta temporada amb les conclusions de l’estudi de costos de producció de calçots, una recerca impulsada des del departament d’Acció Climàtica i amb la qual es pretén establir uns preus de comercialització justos. D’aquesta manera, Clofent considera l’estudi com una eina per defensar el sector, a la vegada que afirma que ajudarà a cada productor a l’hora de prendre decisions en els seus conreus.