La lluita i el paper de la dona durant la repressió franquista centra el programa de Memòria Democràtica d’enguany a Tarragona. Fins a final de juny, s’ha programat una trentena d’activitats com ara exposicions, conferències, visites guiades o accions culturals. El tret de sortida arriba aquest diumenge amb l’homenatge a Knafo.

La recuperació de la memòria de les dones represaliades durant el franquisme, o simplement de les dones que van haver de treballar i tirar endavant les seves famílies en aquell context històric té protagonisme al programa d’aquest 2024. En aquest sentit, hi haurà actes destacats com la projecció i estrena del documental Elles hi eren. Vides en lluita a les fàbriques de Tarragona (1960-1980). És un treball de Berta Ramos i Joana Zapata que es podrà veure el 13 de març al Teatre Tarragona.

El 10 d’abril, d’altra banda, s’inaugurarà l’exposició Exiliades. Els fils vermells entrellaçats, una mostra que ressegueix l’empremta de 20 dones exiliades de diferent trajectòria política, professional i social entre les quals hi ha dues tarragonines: Montserrat Abelló i Neus Català.

La consellera de Memòria Democràtica, Sandra Ramos, parla de programa ambiciós i posa de relleu la importància de seguir fent memòria històrica ara que ha desaparegut en altres regions properes a la nostra.

També hi haurà conferències, com la de Mary Nash el Dia dels Valors Republicans, es farà el tradicional homenatge a les víctimes de la repressió franquista i s’han programat rutes guiades per diferents espais de memòria. Destaca, també, el documental cinematogràfic 724 forats que tindrà lloc al monument als afusellats de l’Oliva.

A banda dels actes inclosos dins del programa, aquest 2024 l’Ajuntament de Tarragona continuarà treballant en la senyalització d’espais per la memòria a partir de plaques informatives a diferents espais de la Guerra Civil i de la repressió franquista així com per a la petició de noves llambordes.

Durant el 2023 ja es van senyalitzar la Muntanya de l’Oliva, escenari on van començar els primers afusellaments que van durar fins al 1945 amb un total de 691 execucions; la Presó de Pilats, per on van passar més de 9.000 persones; i l’Antiga Audiència, edifici on se celebraven els consells de guerra.  Properament es col·locarà la placa a la Presó Provincial i, posteriorment, d’altres espais que s’aniran anunciant.

D’altra banda, després de les 22 llambordes de la Memòria col·locades, enguany s’ha dut a terme la petició de cinc noves stolpersteine a persones empresonades i deportades a partir de les noves sol·licituds de tarragonins fetes.