Mare de Déu de Valldosera. Museu Diocesà de Tarragona
Mare de Déu de Valldosera. Museu Diocesà de Tarragona

La restauració de la Mare de Déu de Valldosera que ha encarregat el Museu Diocesà de Tarragona a Emma Zahonero i Jesús Mendiola (MV ARTE) s’ha convertit en exemple de bona praxis a nivell de Catalunya. La intervenció en aquesta peça del segle XIV es presenta aquest dilluns a la tarda a la sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans, als Amics de l’Art Romànic.

Es tracta d’una peça d’alabastre policromat, que va patir una sèrie d’avatars que van passar per un accident, una profanació, un robatori, un incendi i dues intervencions “reparadores” de caràcter no professional.

També va tenir la sort de ser recuperada per la professionalitat de la historiadora de l’art Francesca Español, i la generositat del seu darrer propietari, Albert Palau, que en conèixer la història, la va tornar immediatament a l’Arquebisbat de Tarragona.

La seva conservació-restauració ha anat a càrrec d’Emma Zahonero i Jesús Mendiola, d’MV ARTE. Zahonero ha explicat com ha anat la restauració a Tarragona Ràdio, recorda que la peça els va arribar en molt mal estat, i han hagut de fer una minuciosa actuació.

La peça la custodia des de l’octubre passat al Museu Diocesà. Francesca Español, parlava de la singularitat de la seva descoberta el dia que es va presentar en un acte al Seminari Tarraconense. El director del museu Diocesà, Andreu Muñoz es va fer càrrec de la seva recepció i inclusió a la col·lecció del museu. Destacava, també, la importància de tenir la peça a Tarragona, i poder exhibir-la al públic.

Mare de Déu de Valldosera. Museu Diocesà de Tarragona
Mare de Déu de Valldosera. Museu Diocesà de Tarragona

La peça es va presentar al centre Tarraconense el Seminari. A la presentació hi van assistir veïns de Valldosera, al municipi de Querol, a l’Alt Camp, d’on era originaria la peça.

Altres notícies: