El sector turístic del Camp de Tarragona dona per tancat un pont de desembre “força correcte” malgrat no assolir les expectatives d’ocupació del 70%. La presidenta de la Federació d’Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT), Berta Cabré, ha assenyalat la meteorologia com la causa principal de la baixada de les reserves d’última hora. Segons Cabré, el fet que el pont hagi estat “fragmentat” també ha condicionat les estades, que s’han concentrat en aquest últim cap de setmana. Per contra, els allotjaments de les Terres de l’Ebre han registrat una ocupació mitjana del 75%, i en alguns casos han penjat el cartell de complet, com és el cas dels càmpings. A curt termini, el sector es mostra prudent de cara a les reserves de Nadal i Cap d’Any.
La percepció turística del pont de desembre a la demarcació de Tarragona és diferent segons les destinacions. Mentre que les zones de costa no han arribat a les ocupacions del 70% previstes, les zones d’interior i les de les Terres de l’Ebre han tingut una millor resposta per part dels turistes, especialment cap al final de la setmana. El mal temps i les pluges registrades aquest dijous han estat un fre per a les reserves d’última hora dels visitants, la majoria dels quals han estat de proximitat.
Malgrat la meteorologia, la presidenta de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, Pilar Miró, fa un balanç molt positiu del pont de la puríssima, en què s’ha superat el 75% d’ocupació prevista i, en alguns casos, s’ha arribat fins al 80%. Miró considera que ha estat un pont “fantàstic”, malgrat que en un primer moment els feia patir que fos “massa llarg”.
Al delta de l’Ebre s’ha registrat una situació similar i, malgrat que el primer cap de setmana els allotjaments van tenir una ocupació del 70%, aquest segon cap de setmana han arribat fins al 100%. Segons el portaveu de l’Associació de Càmpings de les Terres de l’Ebre, Álex Ema, l’últim cap de setmana “ha salvat el pont”.
El sector turístic, tant del Camp de Tarragona com de les Terres de l’Ebre, coincideix a l’hora de valorar que és difícil mantenir una ocupació “alta” en ponts llargs com el d’aquest desembre i que els visitants opten per fragmentar les seves estades. En aquest sentit, apunten que prefereixen ponts com el de la castanyada, “en què el dimarts era festa” i, per tant, “eren quatre dies molt bons per a tothom”.
Prudència a curt termini
Passat ja el pont de la puríssima, ara les mirades del sector turístic de les Terres de l’Ebre estan posades en les festes de Nadal i Cap d’Any, on s’espera arribar al 70% i al 100% d’ocupació, als allotjaments rurals i als càmpings. Des del Camp de Tarragona, la FEHT es mostra prudent a l’hora de fer previsions, tenint en compte que un gruix important de negocis tancaran durant la temporada baixa. L’activitat, segons Cabré, es concentrarà als destins d’interior i de costa, atrets per la programació nadalenca dels pobles.Més complicat es preveu el panorama de cara a principis del 2023. La presidenta de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, Pilar Miró, creu que seran molts els establiments que tancaran portes durant els mesos de gener, febrer i març a conseqüència de la constant pujada de preus. Assegura que amb l’actual cost de l’energia, no els surt a compte “escalfar una casa per a 10 o 15 persones, si només és per a un cap de setmana”.
Es tracta d’una preocupació que també comparteix l’Associació de Càmpings de les Terres de l’Ebre. El seu portaveu, Álex Ema, lamenta que la pujada dels preus pugui afectar, sobretot, les butxaques dels turistes nacionals.
Per la seva part, la FEHT remarca que les despeses fixes han crescut al llarg de tot l’any, amb un impacte directe per als negocis, que asseguren que no han incrementat notablement els preus per al públic. Segons Cabré, en aquest últim pont de desembre el consum dels visitants ha estat “més moderat”, però no s’ha detectat una “disminució exagerada” respecte altres anys.