La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dijous que el seu executiu aspira a prorrogar l’impost extraordinari als beneficis de les grans companyies energètiques, però ha assumit també que la taxa caurà si no aconsegueix el suport de tots els socis de la investidura. L’impost apareix al pla fiscal que la Moncloa ha enviat a la Comissió Europea, però Junts ja ha transmès que no comparteix la reconversió del gravamen en una figura fiscal permanent per l’impacte que podria tenir en la inversió de 1.100 milions d’euros de Repsol a Tarragona.

En declaracions als mitjans després de participar al fòrum ‘Metafuturo’ organitzat per Atresmedia a Madrid, Montero ha afirmat que el seu govern vol “donar continuïtat” a l’impost a les energètiques, però el seu executiu també és “molt conscient” que ha d’aconseguir un acord amb les formacions polítiques que han de donar suport a la reforma.

“Estem treballant, amb diàleg, per intentar convèncer els grups de les bondats de demanar un esforç més gran als que han tingut més beneficis” amb l’objectiu que “el conjunt dels ciutadans pugui gaudir d’una millor política d’habitatge, de més finançament de la sanitat i la dependència, i de les polítiques que aporten igualtat d’oportunitats”.

En tot cas, segons Montero, “cada formació política és lliure de donar el seu suport” a la continuïtat de l’impost. “Tant de bo tinguem una majoria suficient per poder donar continuïtat a aquest impost”, ha dit, “però si el govern d’Espanya no compta amb aquesta majoria suficient no podrà complir amb la vocació que l’impost romangui al llarg del temps”, malgrat que és una figura tributària que “compleix molt bé la seva funció”.

Repsol havia avisat aquesta setmana que si s’aprova la permanència de l’impost a les energètiques es “posaria en dubte la viabilitat” de les inversions que la companyia té previstes a l’estat espanyol. Aquestes afecten a les instal·lacions del complex químic de Tarragona on l’empresa té previst invertir 1.100 MEUR per fer l’ecoplanta i l’electrolitzador més gran de l’estat els pròxims anys. 

Reforma fiscal

La mesura forma part de la reforma fiscal que l’executiu espanyol s’ha compromès a fer davant la Comissió Europea. Montero ha afirmat que el seu executiu està “parlant amb Brussel·les respecte al calendari de compliment de les fites” i alhora està “parlant amb els grups per donar continuïtat a determinades figures tributàries”. “Estem en això i quan tinguem acord ho traslladarem”, ha dit, però “aquests debats requereixen temps i molt de diàleg” perquè les posicions d’alguns grups “no es corresponen amb els altres”.

“Respecte” pel Congrés de Junts

Preguntada pel Congrés de Junts i les implicacions que pot tenir per a la majoria parlamentària, Montero també ha expressat el “respecte absolut” del seu executiu als “processos interns de totes les formacions polítiques”. “Evidentment quan un grup polític es reuneix per renovar la seva direcció li desitgem tota classe de sort”, ha dit, i “tant de bo aquesta aportació contribueixi a l’avenç d’Espanya i de les polítiques públiques que el govern busca impulsar”. En aquest marc, i també en referència al congrés d’ERC, Montero ha apuntat que el seu executiu promourà “l’entesa” amb totes les formacions i direccions que sorgeixin dels processos congressuals.

Respecte a la negociació amb Junts sobre els objectius de dèficit –primera estació per a la confecció dels pressupostos generals de l’Estat- Montero s’ha mostrat esperançada que després del congrés d’aquesta formació s’obrin les possibilitats d’un acord. “Espanya va molt bé, les dades posen de manifest que som l’economia avançada que més creix al món, i seguirem treballant amb una agenda molt completa que tenim per davant” ha dit.