La pandèmia dispara un 45% les ajudes de necessitats bàsiques per part de Càritas. Durant el 2020, va atendre més de 8.200 llars tarragonines, el que representa un increment de l’activitat del 33% si es compara amb l’any anterior. Les persones beneficiades han estat 21.329. La covid-19 ha tornat a evidenciar que la pobresa té rostre de dona però també s’acarnissa amb els menors i amb la gent gran.
La crisi social i sanitària ha castigat una població ja de per sí vulnerable però també ha deixat en situació d’exclusió persones que mai abans havien hagut de recórrer a la beneficència. Càritas, sense els seus voluntaris de més edat, ha fet un esforç titànic per atendre tota aquesta demanda sobrevinguda.
Les ajudes de necessitats bàsiques com són els aliments han crescut un 45%, i s’han doblat els que han rebut ajudes de tipus econòmic. El director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, destaca que les desigualtats s’han disparat i pensa que fins el 2023 no se superaran els efectes de la pandèmia. Demana polítiques públiques contundents en matèria laboral o d’habitatge.
Amb tot, el perfil dels beneficiaris es manté: un 70% de les persones que truquen a la porta de Càritas són dones i famílies amb fills representen el 55%. Més de la meitat de les llars ateses pateixen pobresa severa. En un any de pandèmia s’ha incrementat el nombre de llars que viuen sense cap ingrès. Pilar Ribas és la coordinadora de l’Observatori Social.
Han augmentat les persones ateses de nacionalitat espanyola, que representa el 43%. També els joves extutelats.