SALUDABLES. Entrevista a Elena Manrique

L’esclat de la pandèmia ha provocat que alguns col·lectius, com el de les treballadores i treballadors del camp de la prostitució hagin hagut de treballar amb menys condicions de les poques habituals i hagin estat més a prop del llindar de la pobresa, ja que no han pogut acollir-se als programes d’ajuda que s’han ofert a col·lectius laborals.

Així ho confirmen des de Creu Roja Tarragona, al mateix temps que detallen que, a causa de l’alerta sanitària, l’entitat ha actuat oferint ajuda bàsica per als integrants del col·lectiu que han passat un moment econòmic especialment complicat. «Durant alguns mesos els prostíbuls estaven tancats i hi havia menys noies treballant a la carretera, així que hem actuat oferint menjar i recursos bàsics per persones que realment ho necessiten, perquè estan fora del sistema», explica Elena Manrique de Creu Roja Tarragona, al mateix temps que explica que «els treballadors i treballadores de la prostitució pateixen un risc molt alt de contagi, que se suma a les poques garanties amb les quals han de conviure habitualment».

27 anys de la Casa d’Acollida per a persones amb VIH

Una situació de risc equivalent és la que presenten les persones amb VIH, que, segons expliquen els responsables de l’entitat, han vist com es disminuïa el tracte amb altres persones per possibilitat de contagi. «Per sort, podem comptar amb un recurs únic a Catalunya com és la Casa d’Acollida, que durant aquest temps ha seguit amb la mateixa tasca que ha complert en els darrers 27 anys», afegeix Manrique.

La Casa d’Acollida és un espai que acull a persones amb VIH i on es garanteix que tinguin accés a tots els recursos bàsics que necessiten. Durant el procés, els residents es beneficien del treball multidisciplinari dels diferents departaments de la Creu Roja a Tarragona, i reben des d’assessorament jurídic, orientació i seguiment en la recerca de feina i participació en itineraris d’ocupació fins a activitats formatives, entre altres suports. La durada de l’estada al recurs és variable, donat que depèn de l’evolució personal i l’objectiu final d’aquest espai és millorar la qualitat de vida, la inclusió social i l’empoderament dels usuaris i usuàries.

«Abans els acompanyàvem a la mort i ara, en canvi, els acompanyem a la vida», expressa Manrique, mentre destaca que aquest projecte busca «ajudar a les persones fins que troben eines per a seguir endavant, ja que avui dia, «amb la medicació adequada, la malaltia pot esdevenir crònica com ho és la diabetis, per exemple», argumenta.

Ajut a les persones drogaadictes

A més d’aquestes línies d’ajut, Creu Roja Tarragona ofereix també suport a altres col·lectius que ho necessiten, com el de persones que consumeixen drogues i que necessiten un espai segur on dur a terme aquest procés amb la màxima seguretat possible.

«L’ideal és ajudar-los perquè aquestes persones deixin de consumir, però si no es pot aconseguir, creiem que és important que trobin un espai segur en el qual gaudeixin de seguretat sanitària per atendre’ls en cas d’una possible sobredosi, per exemple», explica Manrique, al mateix temps que detalla que «amb aquest col·lectiu passa com amb les persones que treballen en l’àmbit de la prostitució, estan acostumats a estar al marge de la societat que agraeixen molt la tasca dels voluntaris que intenten que millorin les seves condicions de vida».