La percepció del risc de contagi de COVID-19 al transport públic és un 70% menor en usuaris habituals que en esporàdics. Una recerca liderada per la URV ha determinat l’impacte de la pandèmia sobre la mobilitat dels residents i visitants al Camp de Tarragona i sobre la salut mental dels usuaris del transport públic.

El transport públic ha estat percebut com un dels principals focus de contagi de COVID-19 des de l’inici de la pandèmia. Per aquest motiu una recerca liderada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha estudiat el perfil d’usuari que ha continuat utilitzant aquest transport i l’impacte que ha tingut en la seva percepció del risc de contagi i, en conseqüència, el seu benestar i salut mental.

Els resultats obtinguts a partir d’una enquesta a 2.791 persones, única fins ara a l’Estat espanyol, indiquen que el transport públic és l’àmbit on es percep un major risc de contagi, per sobre d’altres llocs, com ara la feina o els bars i restaurants. No obstant això, aquells que no tenen alternativa de transport tenen una percepció del risc de contraure la malaltia mentre hi viatgen un 70% menor que la resta d’usuaris, perquè l’ús reiterat del transport públic sense donar positiu per COVID fa retornar la confiança en aquest transport.

L’estudi l’ha liderat l’investigador del Departament de Geografia de la URV i membre del Grup de Recerca en Anàlisi Territorial i Estudis Turístics, Aaron Gutiérrez.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Després de l’etapa més restrictiva de l’inici de la pandèmia, cap al novembre del 2020 els desplaçaments quotidians dels residents del Camp de Tarragona s’havien reduït un 30%. El transport públic ha estat el més afectat de tots els modes de transport, amb un 47% de reducció de l’ús respecte la situació pre-pandèmica, especialment perquè se l’ha senyalat com una pràctica de risc en el debat públic.