La població de cabra salvatge s’ha consolidat al parc natural del Montsant 20 anys després del primer albirament d’exemplars i cap episodi de sarna. Així ho constata el cens que l’organisme elabora amb la col·laboració dels Agents Rurals. La comunitat actual està formada per 215 animals i va créixer exponencialment coincidint amb la retirada dels ramats de cabres domèstiques.
Aquest tipus d’animals representaven una competència directa per a l’espècie. Per evitar futures problemàtiques amb l’entorn, el parc ha encarregat un estudi per planificar-ne la gestió que apunta que com a màxim, l’ecosistema podria assumir uns 300 animals. Sense l’existència de depredadors naturals, tant Agents Rurals com el parc natural coincideixen que “l’única solució” és la caça.
Entre les causes que expliquen el creixement de la cabra salvatge al Montsant els darrers anys, es troba la baixa densitat d’aquests animals en una àrea territorial àmplia. Es tracta d’un element que s’afegeix a la manca de competència atròfica per l’aliment per part dels ramats de cabres domèstiques que pasturaven per aquesta zona. Finalment, la inexistència de casos de sarna entre aquests animals ha propiciat la seva propagació al conjunt del parc natural.
El director del Parc Natural del Montsant, David Iturra, ha apuntat la necessitat d’incentivar i facilitar la caça de la cabra salvatge.
L’anàlisi demogràfica de la població de cabra salvatge al Montsant estima que en tres anys es podria arribar als 290 individus, fet que dificultaria mantenir una població sostenible. L’últim cens, fet aquest mes de gener, ha determinat que hi ha 215 exemplars de cabra salvatge al Parc Natural del Montsant, la majoria dels quals són mascles. El creixement d’aquesta espècie va començar a partir del 2015 i en els últims cinc anys la població s’ha incrementat en més d’un 37%.
Més notícies:
- la recaptació de les entrades del concert de La Maria es destinarà a ajudar els afectats per la DANA
- La proposta cultural ‘Pobles mudats’ s’estrena amb una acció artística al Pati del Palau de la Diputació de Tarragona
- Tret de sortida al cicle ‘Xiuxiuejos’ amb ‘Hojarasca’
- Jaume Folch: “Les inversions en protecció dels ecosistemes litorals són anecdòtiques”
- L’ansietat centra la II Jornada DeBat a Bat dirigida a joves i adolescents