La primera partida econòmica pel trasllat de l’ICAC a la Tabacalera arriba el mes que ve. Ho ha avançat el director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Josep Maria Palet, en el programa especial del dia internacional de la ràdio des de l’ICIQ.
Aquest dimecres s’han reunit a la Conselleria de Recerca i Universitats, i els han «donat bones noticies» i és que el març arribaran ja els diners de la Generalitat per fer la licitació del projecte executiu, el primer pas per tirar endavant el projecte, ha dit Palet, amb un full de ruta que preveu l’inici de les obres el 2026 i la finalització el 2028. Es treballa també, ha afegit, perquè aquest 2025 es «consolidi la inversió total, que és de 5’3 milions d’euros».
En el mateix programa, Palet ha lamentat que, en general, venim de patir 10 anys de crisi i manca d’inversió al territori, el que fa difícil mantenir l’excel·lència en recerca en un ecosistema que «és molt fràgil i delicat», ha afegit. Des de fa pocs anys, s’ha revertit la tendència, però encara «hi ha un desequilibri en favor de l’àrea Metropolitana de Barcelona», assegura els científic. Un aspecte que també ha posat sobre la taula i han coincidit plenament amb el director de l’ICIQ, el professor Emilio Palomares.
A la mateixa taula Marina Mosquera, directora de l’altre centre iCERCA establert a la ciutat, l’IPHES, i la vicerectora de Recerca de la URV, Marina Galià, han coincidit en aquest desequilibri, tot i que darrerament «s’entreveu un canvi de tendència». Mosquera diu que el centralisme està demostrat que, a més, «no funciona».
En el debat han destacat que «cal sumar des del territori», amb un model territorial que és únic i on cal «compartir també la prosperitat», però sobretot, «reclamar els recursos».
Al llarg del programa, amb el lema “Talent amb T de Tarragona“, ha intervingut també l’alpinista tarragoní, Òscar Cadiach, en l’any que celebra el 40è aniversari de la primera ascensió catalana a l’Everest, la del 19 l’agost de 1985.
Tots seguit han coincidit Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona, Roc Muñoz, alcalde de La Canonja i Pere Segura, alcalde de Vila-seca. Han dit que volen ‘remar en la mateixa direcció’ per fer contrapès a l’àrea metropolitana de Barcelona.
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2025/02/7eda4cde-bcd0-48c7-aa9b-f7cea3edb8f8-1024x576.jpg)
A la recta final ha intervingut Antonio Echavarren, lider de grup de recerca de l’ICIQ, president de la Reial Societat Espanyola de Química, nomenat recentment Doctor Honoris Causa por la Universitat de Huelva, en reconeixement la seva trajectòria científica en química. Actualment centra la seva recerca en la química de l’or.
I Marta Sales-Pardo, investigadora del Departament d’Enginyeria Química de la URV que ha aconseguit un ERC Synergy Grant per desxifrar l’evolució dels circuits neuronals, dotat amb 12 MEUR, El projecte es desenvoluparà conjuntament amb dos equips de recerca internacionals: Laboratory of Molecular Biology i Universitat de Cambridge (Regne Unit) i la Universitat Rockefeller (Estats Units).
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2022/09/disseny_1x1_programa_blaudeprussia-1024x1024.jpg)
Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.