La Rambla Nova de Tarragona s’ha convertit aquest diumenge en l’epicentre de la diada de Sant Jordi amb 137 parades de llibreries, floristeries i entitats. El bullici de gent a la recerca de la rosa i el llibre ha estat notori al llarg de tot el matí i migdia. En clau local, els llibres més venuts han estat els dels autors Joan Noguera, Cristina Fornós i Andreu Carranza. Segons l’encarregat de la llibreria de La Capona, Oriol Picas, la coincidència de la diada amb un dia festiu ha beneficiat les vendes. “Quan cau en cap de setmana, se sol venir d’un dissabte fort i l’endemà és més fàcil que ens visiti la gent dels pobles i famílies”, ha subratllat. La jornada es clourà al vespre amb l’actuació castellera de les quatre colles de la ciutat.

Les llibreries tarragonines han sumat dues noves parades per aquest Sant Jordi, després de l’obertura de dos nous negocis a la ciutat. Ubicades al tram inicial de la Rambla Nova, s’han comptabilitzat una dotzena de parades de llibres i setze floristeries. La resta d’estands s’han repartit al llarg de tot el passeig i els han ocupat entitats socials i partits polítics immersos en la campanya preelectoral.

Pel que fa al ritme de vendes, Picas ha assenyalat que la coincidència de la diada amb una jornada festiva ha beneficiat l’assistència de persones a la ciutat a la recerca del llibre i la rosa, un fet que ha permès complir les expectatives dels llibreters. Entre els títols més despatxats aquest diumenge destaquen ‘Les nostres mares’ de Gemma Ruiz i ’32 de març’ de Xavier Bosch, mentre que en clau local els llibres més buscats han estat ‘101 llegendes i curiositats de Tarragona’ de Joan Noguera, ‘La terra del silenci trencat’ de Cristina Fornós i ‘La tomba de l’Ebre’ d’Andreu Carranza.

De fet, Noguera s’ha estrenat aquest Sant Jordi signant llibres, una situació que ha afirmat que “fa créixer l’ego”. L’obra, que ja acumula uns 5.000 exemplars venuts des de la seva publicació aquest Nadal, recopila més d’un centenar de llegendes i curiositats de la ciutat. Noguera ha compartit estand escrivint dedicatòries als lectors amb altres autors, com l’historiador i il·lustrador Joan Carles Blanch, autor del llibre ‘Operació Tecla, una història de poder’. “Si la gent ja llegeix poc, la història encara menys; és qüestió de fer-la atractiva i la meva feina és aquesta, explicar-la bé i fer-ho atractiu amb moltes il·lustracions”, ha subratllat.

La diada, més enllà de Barcelona

Altres escriptors, com la reusenca Coia Valls, acumulen nombroses diades de Sant Jordi presentant noves obres. Valls ha reivindicat la importància de viure la jornada de forma descentralitzada. “A Barcelona hi ha molta gent, però també estàs com a desarrelat, només et venen a veure els lectors. Aquí a Tarragona he estat mestra d’escola durant quaranta anys, venen persones des d’altres recorreguts vitals que també et segueixen i això és d’agrair”, ha insistit.

Com és tradicional, Tarragona clourà Sant Jordi aquest vespre, amb l’actuació castellera a càrrec de les quatre colles de la ciutat al capdamunt de la Rambla Nova, a tocar del Balcó del Mediterrani. La proposta se suma als tallers infantils i activitats per a tots els públics que s’han repartit al llarg de tota la jornada.