La Fundació CRAM ha deixat en llibertat a l’Aran, la tortuga caretta caretta capturada accidentalment el passat 19 de març per un pescador de l’arrossegament a la Ràpita, que de seguida es va posar en contacte amb el CRAM. L’exemplar, de 18 quilos de pes, ha estat uns mesos en acollida al Centre de Recuperació d’Animals Marins, fins el seu retorn aquest dijous per la tarda al mar a la platja del Miracle.

Ha estat després d’una jornada de conscienciació i gestió de la biodiversitat marina, que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona i de la Diputació. Durant la jornada, celebrada a la platja del Miracle i oberta a tota la ciutadania, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha alliberat l’exemplar de tortuga al costat dels científics del CRAM i de la Diputada delegada de Transició Ecològica de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer.

Alliberament tortuga Aran (autor: Joan Carles Borrachero)
Alliberament tortuga Aran (autor: Joan Carles Borrachero)

Tarragona, ciutat compromesa amb la gestió de la biodiversitat marina

La ciutat ha recollit el certificat i la bandera ECOMED, que reconeixen Tarragona com a municipi “compromès amb la gestió de la biodiversitat marina” i format en els protocols oficials d’actuació amb fauna marina protegida.

Rubén Viñuales s’ha mostrat agraït pel reconeixement i ha expressat que “el guardó és de tota la ciutadania, una ciutadania sensibilitzada que ja està formada per tal de saber actuar davant d’aquest tipus de situacions”.

Alliberament tortuga Aran (autor: Joan Carles Borrachero)
Alliberament tortuga Aran (autor: Joan Carles Borrachero)

La tortuga caretta caretta, en perill d’extinció

Es tracta d’exemplars en perill d’extinció, i els més petits han pogut gaudir de l’alliberament i dels consells que cal seguir quan s’albira una tortuga a la sorra, que sempre és trucar el 112 i evitar tocar-la o fer-s’hi fotografies.

Sílvia Giralt, oceanògrafa del CRAM, ha explicat que les conseqüències del canvi climàtic estan afectant les tortugues, i que cada cop serà més freqüent -com ja està passant- que vinguin fer els seus nius a les nostres costes.

Contaminació, abocaments tòxics o captura accidental en les diferents arts de pesca, ha dit Giralt en una entrevista al programa Arran de Mar, són algunes de les amenaces que posen en perill a aquests animals marins.

L’Aran ja neda des d’aquest dijous a mar obert, i el més probable, segons els científics, és que d’aquí a uns anys torni a fer el niu a les nostres costes, quan sigui ja un exemplar adult.

Altres notícies: