La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme critica la poca sensibilitat de les administracions amb les víctimes del 17-A a Barcelona i Cambrils.
Denuncien que gairebé cinc anys després dels atemptats de l’agost del 2017, moltes de les víctimes no han estat reconegudes formalment, altres no han estat ni localitzades ni identificades i altres han estat reconegudes però encara no han rebut cap ajuda o indemnització.
La Unitat ha mostrat la seva indignació per la poca “sensibilitat” de les administracions, en especial la fiscalia i el Ministeri de l’Interior. De fet, asseguren que si ara tornés a haver-hi un atemptat, la situació no seria gaire millor, perquè la legislació i els protocols no han millorat. També demanen a la Generalitat que aprovi la llei d’atenció a les víctimes i reobri l’oficina d’atenció a les víctimes.
Sara Bosc és la presidenta de la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme.
Les ja històriques queixes de la mateixa UAVAT i associacions de víctimes del terrorisme es veuen agreujades aquest 2022 perquè l’Audiència Nacional ha confirmat la condició de víctimes de totes les que van ser reconegudes en la primera sentència. No obstant, encara no és la sentència ferma, i això fa que el Ministeri de l’Interior no hagi indemnitzat a quasi cap de les víctimes amb seqüeles psicològiques.
El Ministeri de l’Interior diu que parlarà amb les víctimes quan hi hagi sentència ferma. Aleshores les víctimes inicialment no reconegudes pel Ministeri però ara ja amb plens drets, segons la sentència, hauran de tornar a presentar la documentació per reclamar la indemnització, l’import de la qual encara s’ha de fixar segons les seqüeles.