La Unitat de Física Mèdica ha creat eines automàtiques per verificar que els isòtops radioactius al medi són d’origen natural i, a la vegada, permet alertar amb el mínim temps possible en cas de detecció d’isòtops artificials. Les dades analitzades són registrades per les estacions de mesura de la Xarxa de Vigilància Radiològica Ambiental de la Generalitat de Catalunya. Així, la xarxa mesura de manera continuada la radiació que hi ha a l’ambient, que es monitoritza en les proximitats de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó i a la resta del territori.
Els detectors envien les dades de radiació ambiental des dels diferents punts del territori a la base de dades que gestiona l’equip integrat per Marçal Salvadó, Elena Prieto, Ignasi Reichardt i Agustín Cerezo. Des d’allà, els investigadors les poden analitzar gràcies als algoritmes que han ideat i alertar en cas de risc radiològic potencial per a la població. També poden detectar la procedència i l’evolució d’elements radioactius i dels nivells de radiació en diferents ubicacions de Catalunya.
Les dades depurades es poden consultar clicant sobre cada estació o al portal de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya.
A més de la vigilància de la radioactivitat ambiental a Catalunya, la Unitat de Física Mèdica de la URV té l’encàrrec de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (IAEA) de proveir de l’equipament necessari, la formació, el manteniment i l’anàlisi de les dades registrades en temps real per les xarxes de vigilància radiològica ambiental d’Argentina, Mèxic, Paraguai i Uruguai.