La revista científica The Lancet ha publicat els resultats d’un projecte d’investigació de la URV i la Universitat de Vanderbilt que ha analitzat noves formes de solidaritat comunitària sorgides a partir del cas de les faveles de Río de Janeiro durant la pandèmia. L’estudi mostra com l’absència d’intervenció del govern nacional brasiler va despertar una resposta social inusual a les faveles de la ciutat.

La negació de la pandèmia protagonitzada pel president de Brasil, Jair Bolsonaro, va portar moltes persones residents a les faveles del país a autorganitzar-se per fer front a les conseqüències devastadores del virus. La resposta social a aquesta emergència sanitària ha estat objecte d’un estudi a càrrec de l’investigador ICREA del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV, Francisco Ortega, juntament amb Dominique Behague, de la Universitat de Vanderbilt (Estats Units).

En la recerca han observat com les noves formes de solidaritat comunitària i l’ajut mutu en un context de greu crisi econòmica i de salut poden donar lloc a una medicina més efectiva i equitativa. Els resultats de la investigació s’han publicat a la revista científica The Lancet.

Les conclusions de la recerca van evidenciar que els enfocaments que els activistes comunitaris van aplicar des de múltiples fronts amb accions adreçades a problemes específics derivats de la covid abordaven factors estructurals que afectaven la salut de tota la societat: desocupació, salut mental o seguretat alimentària. El seu treball està descentralitzat i compartit col·lectivament entre diversos grups i actors locals, incloent-hi periodistes que ajudaven a distribuir aliments mentre informaven i desmentien notícies falses per combatre la desinformació.

Més notícies: