El curs acadèmic 2024/25 a la Universitat Rovira i Virgili s’ha inaugurat oficialment aquest divendres amb la reivindicació del coneixement humà com l’eina per governar un creixement tecnològic exponencial que s’ha d’utilitzar per al progrés social. És la tesi principal de la lliçó inaugural que ha ofert Susana Prado, enginyera informàtica per la URV, directora general d’INETUM, consultora tecnològica líder a Europa, i presidenta de l’associació empresarial 22@Network BCN. “La tecnologia és imparable, i no és cap problema. El que necessitem és humanitzar-la i utilitzar-la al servei per a les persones”, ha afirmat Prado, que ha posat en valor el paper de les universitats en aquest aspecte: “Una universitat com la URV, amb tantes disciplines, ha de ser agosarada, sobretot amb les humanístiques per tal que vagin en concordança amb el progrés tecnològic, que el complementin per garantir que el creixement global sigui un bé per a la societat.”

La conferència de Susana Prado portava per títol “Intel·ligència artificial: transformant la relació entre la humanitat i la tecnologia”. En aquest sentit, Prado ha afirmat que caldria generalitzar el coneixement de la intel·ligència artificial, ja que cada vegada és més present arreu, però ha puntualitzat que es tracta, sobretot, de comprendre-la, entendre d’on ve i detectar els biaixos que té. Per sobre de tot, Prado advoca per posar en valor i potenciar el coneixement humà per no estar a mercè de les noves tecnologies. La ponent, que ha estat guardonada amb el premi Dona TIC, concedit per la Generalitat, per fomentar i difondre el paper de la dona en l’àmbit tecnològic, ha reivindicat la importància de l’aportació femenina en la història de l’evolució tecnològica, molt invisibilitzada, i ha assegurat que continuarà tenint un pas destacat.

El rector, Josep Pallarès, ha fet un balanç de la situació de la URV.
Xifres rècord d’estudiantat i 68 nous professors lectors

L’acte d’inauguració també ha servit per fer un dibuix de l’estat actual de la Universitat Rovira i Virgili, que presenta aquest nou curs acadèmic la xifra més alta de matriculats de la seva història, tant en graus com en màsters. Amb dades encara provisionals ja que es manté la matrícula oberta, la URV compta amb 13.040 estudiants de grau, uns 400 més que l’any passat, 3.425 dels quals són de nou accés. Pel que fa als màsters, els matriculats de nou accés són 1.430, una xifra superior als 1.274 de l’any passat. En total, hi ha 2.204 estudiants realitzant màsters a la URV, un centenar més que el curs passat. El rector, Josep Pallarès, ha valorat positivament aquestes xifres, superiors a la mitjana del sistema universitari català, que confirmen, segons ha assegurat, l’augment de l’interès en estudiar a la URV, un fet que es demostra també amb l’increment significatiu de la Universitat com a primera opció tant en graus com en màsters.

Josep Pallarès ha recordat, però, que aquest augment en el nombre de matriculats ha d’anar acompanyat per la creació de noves places de professorat i, en aquest sentit, ha anunciat que abans del juny del 2025 n’hi haurà 68 de noves corresponents a professors lectors. “Ens n’hem d’alegrar perquè veníem d’una situació en què era complicat fer noves contractacions. Això ens permet comptar amb més places fixes i assegurar el relleu generacional”, ha afirmat Pallarès.

Millora de les infraestructures

El curs 2024/25 està marcat a la URV per les obres de reforma de l’edifici principal de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, que han obligat a traslladar 1.880 estudiants a d’altes edificis del campus Sescelades i al Seminari, a la Part Alta de Tarragona. Josep Pallarès s’ha felicitat per la normalitat amb què, malgrat el trasbals, s’ha pogut iniciar el curs en els estudis afectats, i ha explicat que, un cop completats els treballs previs i el trasllat de materials, la setmana vinent començarà el tancament perimetral de l’edifici per iniciar les obres, que es preveu que estiguin acabades per a l’inici del curs 2026/27. El rector de la URV ha recordat també que l’any que ve es portaran a terme les obres a la seu del Baix Penedès, a Coma-ruga, que serviran per millorar l’accessibilitat i dignificar els espais exteriors i per modernitzar l’Aula de Simulació en Salut. Pallarès ha aprofitat per demanar a la consellera Núria Montserrat, present a l’acte, desencallar el projecte de la nova Facultat de Ciències de la Salut i Medicina, emmarcat en el nou pol de salut que en un futur es vol consolidar al campus Bellissens.

Pallarès ha destacat com un dels esdeveniments importants del nou curs l’organització per part de la URV dels Campionats de Catalunya Universitaris, que tindran lloc a l’Anella Mediterrània. Serà la primera vegada des que se celebra aquesta cita esportiva que totes les proves es faran en una mateixa seu.

La consellera Núria Montserrat signa el llibre d’honor de la URV.
El paper en el progrés de la societat

Per la seva banda, Josep Poblet, president del Consell Social de la URV, ha anunciat l’inici de l’execució del Pla Triennal d’Actuacions, el detallat document que marca les línies a seguir per assolir els objectius que es fixa l’organisme per continuar avançant “en l’educació de qualitat, el foment de la recerca i la contribució al desenvolupament de la societat”, en paraules de Poblet. El president del Consell Social ha destacat la importància d’incrementar la col·laboració de la Universitat amb les empreses i les institucions del territori i, en aquest sentit, ha recordat que el Consell Social té el propòsit d’enfortir aquests vincles per afrontar el futur, conjuntament, “amb confiança i determinació”.

Sandra Ramos, segona tinenta d’alcalde i consellera de Cultura i Universitats de l’Ajuntament de Tarragona, ha valorat la importància de la relació entre la ciutat i la URV, ja que ha recordat que comparteixen molt valors i reptes, sobretot al voltant del projecte metropolità que persegueix el territori i que la universitat, en paraules de Ramos, ha sabut desenvolupar i potenciar. La tinenta d’alcalde de Tarragona ha posat èmfasi en la interacció entre les administracions públiques, el sector privat i l’àmbit universitari per a la transferència del coneixement, clau en el progrés del territori.

Per últim, la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Núria Montserrat, ha destacat el paper de les universitats, que han de ser crítiques i compromeses al voltant de les noves tecnologies, en la difusió del coneixement en la societat. En el cas de la URV, ha valorat que sigui referent en molts àmbits i que, malgrat ser relativament jove, hagi aconseguit situar-se al capdavant del país en docència i recerca. “Sou un exemple de lluita i resiliència, i demostreu que el coneixement és el motor del canvi social, del progrés econòmic i de la millor de la qualitat de vida de les persones”, ha afirmat.

L’acte ha començat i acabat amb la interpretació de dues peces, el Canticorum iubilo i el Gaudeamus igitur, per part de l’Orquestra i la Coral de la URV.