Repte Experimenta, el programa de la Universitat Rovira i Virgili (URV) orientat a despertar vocacions científiques entre els joves a través de l’experimentació, encara el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència amb la campanya ‘Científiques en acció…Experimenta!’, amb l’objectiu de normalitzar els referents femenins en ciència.
Encara avui en dia , la distribució per sexe a les carreres STEM (acrònim que designa les carreres i disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) continua sent poc homogènia. La manca de referents femenins en el discurs científic constitueix una de les causes clau que podria explicar el motiu pel qual les nenes no es decanten per aquestes disciplines.
I és en aquest sentit que la URV, mitjançant el programa Repte Experimenta, en col·laboració amb Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación, llança la campanya ‘Científiques en acció…Experimenta!’ amb la finalitat d’incrementar els referents femenins de nens i nenes mitjançant tres accions adreçades respectivament al públic escolar, familiar i general.
La primera és una proposta educativa gamificada, que el professorat pot trobar al web del Repte Experimenta, i que apropa als alumnes entre 10 i 14 anys a resoldre tres reptes científics per entendre perquè la Torre de Pisa no cau, com funcionen els tests d’antígens o com podem detectar si un aliment té midó.
Partint d’una píndola audiovisual on tres investigadores de la Universitat Rovira i Virgili i una científica de l’Institut Català d’investigació Química expliquen com apliquen les seves respectives formacions en biotecnologia, física, química i bioquímica en el seu dia dia i una guia didàctica els alumnes obtindran pistes per resoldre els reptes científics tot experimentant a l’aula.
La segona proposta ofereix el divendres 11 de febrer a les 19 h a les famílies amb nens i nenes entre 5 i 12 anys un taller d’experiments en streaming via YouTube. Durant una hora, la investigadora Eva Pocurull, professora de la Facultat de Química de la URV i Barbara Vastenavond, del Departament d’Enginyeria Química de la mateixa universitat, reptaran a grans i petits a construir un sifó, a descobrir un efecte òptic, a posar una llauna de costat sense que caigui, a separar colors i a detectar la qualitat del pernil. Mitjançant una inscripció prèvia, les famílies rebran per correu electrònic el llistat de materials necessaris per fer els cinc experiments a casa a l’hora que ho veuen en pantalla. Durant la sessió, els participants podran fer preguntes i resoldre dubtes via el xat.
D’altra banda, entre aquest dilluns 7 i divendres 11 de febrer, les xarxes socials del Repte Experimenta presentaran al públic en general a cinc científiques i la paraula científica que les representa. Així, descobrirem perquè la investigadora Ester Rodríguez, ha triat l’intestí, Marta Sales les xarxes complexes, María José Hueso la cromatografia, Montse Pinent el metabolisme o Maryluz Botero, el pH. Aquestes píndoles també seran emeses per televisió l’11 de febrer a Fibracat TV.