D'esquerra a dreta, Laura Román, secretaria general de la URV; Lucía Artacoz, directora de l'Observatori de la Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona; Lourdes Franco, metgessa i membre del MARC; María José Figueras, rectora de la URV; María José Sáez, metgessa, i Inma Pastor, directora de la Unitat d'Igualtat. Imatge: URV

Enguany, la Universitat Rovira i Virgili ha lliurat la Distinció Maria Antònia Ferrer a les metgesses Maria José Sáenz i Lourdes Franco per la seva tasca mèdica en la visibilització i defensa dels drets de les dones.

Les guardonades amb la Distinció Maria Antònia Ferrer d’enguany han investigat malalties que poden tenir una base en els rols de gènere i han creat grups d’ajuda que han permès reduir el consum de fàrmacs sedants.

Més concretament, les investigadores van fixar-se que el 70% de les persones ateses al CAP de Deltebre que consumien substàncies amb efectes sedants, durant el 2016, eren dones. Van realitzar una investigació qualitativa i etnogràfica i van veure que totes aquestes dones tenien un perfil comú: dones amb malalties, cuidadores, amb feines precàries, amb un rol tradicionalment femení, que buscaven ajuda en la medicació. I, a més, van observar que causes com la falta de temps per parlar amb la pacient conduïen els professionals metges a receptar les benzodiazepines, perpetuant la patologització.

A partir d’aquí, Maria José Sáenz i Lourdes Franco van decidir intervenir i van crear un grup d’ajuda per compartir experiències i oferir suport, que va aconseguir que el consum dels fàrmacs sedants es reduís entre el col·lectiu de dones participant.

La dedicació a la millora de la salut de les dones els ha valgut a les dues metgesses la Distinció Maria Antònia Ferrer que cada any lliura la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Unitat d’Igualtat, a aquelles persones o col·lectius que han destacat per la seva tasca en la visibilització i defensa dels drets de les dones.