La Universitat Rovira i Virgili, a través del Centre de Formació Permanent de la Fundació URV, oferirà la primera microcredencial universitària en Front End Web Developer, desenvolupada amb la col·laboració de CaixaBank Tech, Incapto i el Cluster TIC Catalunya Sud, tal i com ha aprovat aquest dimarts el Consell de Govern, que ha donat llum verda a aquests nous títols propis. La URV és la primera universitat que alinea els requisits del PlanMicrocreds, que recull els estàndards i les estratègies europees, amb les necessitats dels agents del sector productiu del territori.
A partir d’aquí, per tant, la URV podrà continuar generant aquestes certificacions digitals de formacions avançades sota demanada de les empreses del territori, la qual cosa representarà un gran avenç per a la transformació educativa i professional del territori, ja que s’oferiran formacions que respondran a les necessitats concretes del teixit empresarial.
Les microcredencials universitàries, credencials derivades de formacions breus (menys de 15 crèdits), seran digitals, transportables i homologables a Europa, cosa que les convertirà en un passaport digital educatiu que facilitarà la mobilitat dins l’espai europeu. Aquestes formacions de curta durada estaran codissenyades amb empreses i entitats locals per identificar, promoure i retenir talent, contribuint així a transformar el Camp de Tarragona en un pol d’oportunitats.
Una microcredencial és un títol propi de postgrau. A alguna s’hi podrà accedir sense la necessitat de tenir una titulació universitària prèvia, la qual cosa permetrà que tant persones amb estudis superiors com aquelles sense titulació puguin beneficiar-se d’aquestes formacions, ampliant així l’oportunitat d’adquirir noves competències o de perfeccionar les habilitats professionals. Aquestes formacions seran modulars, cosa que permetrà acumular-les i combinar-les per obtenir credencials més àmplies dins un itinerari formatiu personalitzat.
Les microcredencials utilitzaran l’European Learning Model (ELM), impulsat per la Direcció General d’Ocupació de la Comissió Europea (DG-EMPL), que permetrà verificar i reconèixer fàcilment les microcredencials a nivell europeu, en línia amb les necessitats del mercat de treball, facilitant l’upskilling (major preparació per al propi lloc de treball) i el reskilling (capacitació per a un altre lloc de treball) dels professionals en sectors en creixement. Així, la URV es posicionarà com un actor clau en la transformació dels sectors productius, facilitant així la transició cap a una nova realitat europea definida per l’Estratègia Digital i el Pacte Verd.
Aquest projecte compta amb el suport del Vicerectorat de Valorització del Coneixement, Transferència i Ocupabilitat de la URV, el Servei TIC i el Comissionat de Govern Obert i TIC de la URV, juntament amb les empreses participants.
Informes d’igualtat i de recerca
El Consell de Govern també ha servit per explicar, per una banda, l’informe sobre igualtat de gènere, en què s’ha destacat que l’efecte de les polítiques d’igualtat i els plans dels darrers anys permeten continuar caminant cap a la paritat, per bé que hi ha feina a fer sobretot en llocs de lideratge i en les enginyeries. I, per l’altra, s’ha detallat l’informe sobre recerca i innovació, en què s’ha posat de relleu la necessitat de captar talent jove que pugui assumir lideratges i d’enfortir l’aposta per la interdisciplinarietat.
També s’ha aprovat la convocatòria de set places de professorat lector Serra Húnter als departaments de Pedagogia, Psicologia, Estudis Anglesos i Alemanys, Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, Estudis de Comunicació i Enginyeria Química i a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura. El rector, Josep Pallarès, ha recordat, també, la contractació, abans de finals de juny de 2025, de 68 places de professor lector.
A més, s’ha aprovat la convocatòria per al reconeixement de doctors i doctores honoris causa per al curs 2025/26, en què es tindrà específicament en compte l’aportació a la visibilitat i projecció de la URV, i la proposta que desencalla l’explotació del bar de la Facultat de Turisme i Geografia, actualment tancat per manca de viabilitat, que farà l’Ajuntament de Vila-seca.
Pressupostos participatius
El Consell de Govern també ha aprovat una nova convocatòria de pressupostos participatius, un programa que posa a disposició dels estudiants 50.000 euros per portar a terme actuacions que millorin la Universitat. El període per presentar propostes està obert fins el 30 de novembre.
Pla triennal del Consell Social
En la primera sessió conjunta amb el Consell Social, aquest dimarts s’ha presentat el Pla triennal d’actuacions d’aquest òrgan a càrrec del seu president, Josep Poblet. L’informe desgrana els objectius, les estratègies i les actuacions del Consell Social en la seva missió de fer de vincle entre la universitat i la societat. En la seva intervenció, Poblet ha fet esment també al conveni de col·laboració entre la universitat i la Fundació Repsol per patrocinar beques a alumnes d’ensenyament secundari per estudiar a la URV a partir de 2025.
- L’encesa de llums de Nadal serà el 28 de novembre amb diferents novetats i sorpreses
- La volta llarga del Circ torna a obrir al públic
- El poder de la poesia protagonitza la 12a edició del cicle ‘La ciutat a cau d’orella’
- L’Audiència de Tarragona ratifica la presó provisional a l’investigat per la mort d’un company a Autocars Plana
- Denuncien cinc joves després de participar en una baralla multitudinària al complex educatiu de la Laboral