La Universitat Rovira i Virgili aprofita els castells per fer arribar la ciència a la ciutadania. Es tracta de la iniciativa ‘Castells de Ciència’, una de les primeres accions públiques de la Càtedra de Castells de la URV. La idea és aprofitar el món casteller com a fil conductor per ajudar a entendre conceptes científics.

L’energia que suposa aixecar un 3 de 10 costaria 2,9 cèntims d’euro a la factura de la llum. Folres i manilles dels castells exerceixen la mateixa funció que els arcbotants de les catedrals gòtiques. El casc de la canalla està fet bàsicament de porexpan. Són algunes de les informacions científiques que s’expliquen de forma amena i entenedora, aprofitant els castells.

A més d’un titular cridaner, cada cartell ofereix un codi QR que dona accés a un clip d’un minut de durada en relació a aquella temàtica. Alfons González, responsable de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller, destaca el doble objectiu de divulgar ciència i potenciar els castells.

Aquesta iniciativa de divulgació científica ofereix una visió dels castells des de la perspectiva de la química, la física, la història, l’antropologia, l’arquitectura i la sociologia.

Entre abril i maig s’instal·laran cartells a Tarragona, Reus i Valls i es farà divulgació a través de les xarxes. En aquesta primera fase també s’organitzarà un cicle de xerrades, es faran accions efímeres a carrers i places dels tres municipis, i també visites als assajos i diades comentades des d’un punt de vista científic.