La URV recupera pel·lícules castelleres antigues amb motiu dels 125 anys de la primera projecció de cinema amb públic. Ho fa la Unitat d’Investigació del Cinema, que restaura films antics que tenen vincles amb la demarcació de Tarragona i tracta de fer-los arribar a la ciutadania.
Enguany, coincidint amb els 125 anys de la primera projecció de cinema amb públic, al desembre de l’any 1895 al Gran Cafè del Boulevard de París de la mà dels germans Lumière, el públic que aquest divendres passegi pel barri Vell de Valls retrocedirà fins al segon quart de segle XX i podrà veure els castells i una mostra de festes majors de l’època. “El cinema pren el Centre Històric de Valls” és la projecció en sessió contínua de pel·lícules castelleres antigues d’entre 2 i 12 minuts, de 19:30 a 21:30 h.
Els films que es podran veure són els següents:
A la plaça del Blat, Vilafranca del Penedès. Fiesta Mayor de 1929 i Festa Major 1933 a Igualada.
A la plaça de l’Oli, Fiesta Mayor de Gracia. Agosto 1933, Noticiari Cines de l’Exposició Internacional de Barcelona (1929); Castells a l’Arboç, del vallenc Francesc Blasi Vallespinosa (1932).
A la plaça Pilar Prim, davant la Biblioteca Carles Cardó, Folklore catalán (1947) i Xiquets de Valls (1932).
La Unitat d’Investigació del Cinema va proposar l’activitat a l’Ajuntament de Valls i s’ha encarregat del disseny, la documentació i el muntatge. Maria Roig, col·laboradora de l’Aula de Cinema de la URV, explica que l’esdeveniment projectarà a les parets dels edificis de les places pel·lícules que gairebé tenen un segle (algunes són inèdites) mentre el públic circula pels carrers i places del barri Vell. A més a més, Roig també firma el treball documental que s’estrena avui a les 20 h: El pas. Santa Úrsula 1981, produïda per el Ajuntament de Valls, que rememora l’inici de la segona època d’or dels castells ara fa 40 anys.
La feina de Maria Roig i Pedro Nogales, que integren la Unitat d’Investigació del Cinema i l’Aula de Cinema de la URV, és indispensable per rescatar i mantenir aquells films que es troben en arxius comarcals o familiars. Per això estableixen convenis amb arxius comarcals i amb famílies que tenen films a casa i que els deixen en dipòsit a la unitat, que, al seu torn digitalitza el material, en lliura una còpia a la família o a l’arxiu d’on és originari i diposita l’original a la Filmoteca de Catalunya.
A més de fer recerca, digitalitzar i restaurar els films, la Unitat també fa divulgació del material, com les projeccions que es fan demà amb motiu de la Fira de Santa Úrsula, i posa en valor un patrimoni sovint desconegut que permet posar imatges a la memòria.