La violència de gènere en les dones majors d’edat té impactes en la salut psicològica i física a mig i llarg termini. Així ho posa de relleu un treball de final de grau d’infermeria presentat per Alba Vives a la VI Jornada d’Innovació de Recerca del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona (Codita).

A l’ansietat, depressió, insomni, trastorn d’estrès posttraumàtic o les ideacions suïcides se sumen els impactes físics i biològics. A més de cops, ferides, hematomes de forma immediata, Vives cita que amb el temps es poden produir cefalees, problemes gastrointestinals, dolors crònics, problemes en la salut sexual i reproductiva o augment del risc de consumir drogues.

Segons el treball, les agressions sexuals també poden suposar embarassos no desitjats, avortaments de risc, contagi de malalties de transmissió sexual, maltractament durant l’embaràs o l’amenaça d’un part prematur o risc de baix pes al nàixer.

Segons recorda Vives, l’ansietat i la depressió estan directament relacionades a la violència psicològica. Així, en la violència emocional o econòmica, sense coincidir amb altres tipus de violència, s’observen símptomes com malestar, canvis d’humor, plor sense motiu, irritabilitat, insomni o fatiga permanent”.

Tot plegat, segons el treball, reforça la tesi que la violència sexual, té conseqüències a llarg termini en la vida de les dones. Segons recorda el Codita, durant 2021 es van denunciar 804 agressions sexuals i un 8,7% d’aquestes han estat violacions grupals, segons dades del Departament d’Interior. En el 80% dels casos, segons les expertes, els agressors són persones conegudes de la víctima.

Etiquetat: