La Zona de Baixes Emissions de Tarragona entrarà en vigor l’1 de desembre d’aquest 2025. El període d’adaptació s’allargarà fins al desembre de 2027. Així ho contempla l’equip de govern, que ja té enllestida l’ordenança que n’ha de regular el seu funcionament. Aquest dimarts s’ha presentat als diferents grups en el marc de la comissió d’estudi. La previsió és que el text es porti al ple ordinari del març per a la seva aprovació.

Segons la proposta, la Zona de Baixes Emissions funcionarà de 7h a 19h els dies laborables. La ZBE inclourà diverses zones on hi haurà restriccions d’accés per a vehicles contaminants. Parlem d’una àrea delimitada per l’avinguda Vidal i Barraquer, l’avinguda Argentina, Avinguda Catalunya, carrer Reina Mª Cristina, passeig Torroja, passeig Sant Antoni, Vial William J. Bryant, passeig d’Espanya, carrer Comerç i Moll de Costa.

Tindran lliure accés sense restriccions bicicletes, vehicles de mobilitat personal i els que disposin de distintiu ambiental 0, ECO, C i B. Ara bé, aquests darrers, a partir de 2028, també seran objecte de restricció. Els residents dins de la ZBE, els vehicles essencials com ambulàncies o emergències o transport públic i adaptat, entre d’altres, podran accedir amb autorització municipal. El control es farà mitjançant càmeres de lectura de matrícules i hi haurà un registre dels vehicles amb autorització.

Primeres reaccions

El Grup Municipal del Partit Popular està en contra de qualsevol acció que vingui a limitar la mobilitat de la població. Segons la seva portaveu, Maria Mercè Martorell, “l’esforç en la implantació de ZBE, tant en l’àmbit humà, tecnològic com economic, és tan gran que no es justifica i, a més a més, generarà molta confusió entre els veïns i veïnes i tothom que visiti Tarragona”. Afegeix que “aquesta realitat s’evidencia en el fet que la implementació que es preveu sigui tan progressiva en el temps”.

Per la seva banda, des del Grup Municipal de Junts, el conseller Pep Manresa ha afirmat que l’ordenança ha incorporat moltes de les demandes que han fet des de la seva formació, com per exemple l’aplicació progressiva, garantir que l’obertura sigui a les 19h i no a les 20h, “fet que permet mantenir la dinamització comercial”. Per Manresa, un altre punt molt rellevant és el fet de permetre que aquelles famílies més vulnerables “no en surtin perjudicades”.