La cantera del Mèdol tenia quatre metres més de fondària. Els investigadors de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) han constatat que el volum de pedra extreta podria se quatre vegades superior. La rehabilitació del monument ha permès excavar sota de l’agulla, i es conclou que s’hi podrien haver extret uns 200 mil metres cúbics de pedra, quan fins ara es pensava que eren 50 mil.
També s’ha pogut datar la rampa d’accés a la cantera, que és d’època romana, en concret del segle I abans de Crist. En aquesta zona s’ha descobert la que podria ser la caseta del guarda, així com monedes d’època i ceràmica.
De les cales arqueològiques n’ha parlat amb Matí de Tarragona Ràdio l’investigador de l’ICAC, Jordi López.
Ha reconegut que, sorprenentment, mai s’havia fet una excavació al monument, que és Patrimoni de la Humanitat.
El novembre la pedrera lluirà una nou aspecte, estrenant un centre d’interpretació a l’àrea de servei de l’autopista. Tindrà un aula amb audiovisuals i plafons dinàmics on s’explicarà com s’extreia la pedra, i el vincle de l’activitat amb Tàrraco. Ho ha explicat Sagrario Huelin responsabilitat social corporativa de la Fundació ABERTIS, propietaris del Mèdol.
També es crearà un recorregut senyalitzat, i hi haurà miradors i un observatori per contemplar la riquesa de l’enclavament arqueològic.
Els treballs de rehabilitació es van iniciar el mes de febrer d’enguany, a càrrec d’Abertis i es previst que finalitzin al novembre, amb una inversió d’un milió i mig d’euros.