Armand, dissenyador i il·lustrador, ha estat el primer artista a presentar la seva obra a la capsa, situada aquest dissabte a la Rambla Nova de Tarragona. Aquesta, però, és només una de les quatre propostes que han preparat els impulsors de la ‘Capsa ambulant d’artistes’ des d’ara i fins a final d’any. Un cop al mes la instal·lació serà en espais com l’estació d’autobusos o la llotja de peix del barri del Serrallo, on un artista mostrarà la seva proposta. Cada intervenció anirà acompanyada per dues accions paral·leles pedagògiques que serviran per acostar l’art a diferents col·lectius, com nens, gent gran o presos. Tot plegat s’aixopluga sota el paraigua d’El Teler de Llum, Centre d’Art de Tarragona.
Esther Canals, una de les impulsores de la ‘Capsa ambulant d’artistes’, l’ha explicat com “un projecte de mediació”. L’essència, ha apuntat, “és una capsa ambulant que conté els artistes” i que és mòbil. D’aquesta manera es pot portar a diferents llocs i “deslocalitzar l’art, treure’l dels seus contextos habituals”, ha explicat. Així, pretenen “acostar i comunicar l’art a la gent, al més ampli número de persones possible”, rebutjant la idea que l’art és elitista, sinó reforçant que “és una manera d’expressió a la que tothom pot accedir-hi”.
El primer en obrir la capsa ha estat Armand i el seu projecte Mycasitas, amb el qual treballa amb el concepte de la llar. Segons ha exposat ell mateix, la casa és un espai “important”, que hom “necessita per créixer i desenvolupar-se”. A l’Armand l’han acompanyat, com a presentadora, l’actriu Mònica Glaenzel, la poeta Meritxell Cucurella-Jorba i un convidat d’honor, Ramon Pombo, paleta jubilat i músic. De fet, totes les intervencions tindran un artista protagonista i tres veus més que jugaran amb la seva obra.
Cada acció com la d’aquest dissabte, les que han anomenat “accions públiques”, aniran lligades a dues “accions paral·leles” o pedagògiques, que portaran la capsa i l’artista en qüestió a llocs com escoles, centres de menors, la presó de Tarragona o casals per a gent gran. Tal com ha comentat Canals, als tallers volen “presentar que l’art és un altre ofici, que té tot un procés que requereix un esforç”. Armand ha destacat que d’aquesta manera es pot “apropar l’art contemporani a tots els ulls i a totes les ments”. A més, tant a les accions públiques com a les paral·leles, al final el públic es pot acostar a l’artista i intercanviar impressions amb ell.
Un projecte amb continuïtat
De moment estan programades tres intervencions més abans d’acabar l’any. La següent tindrà lloc el 22 d’octubre en el marc de l’SCAN, el Festival Internacional de Fotografia de Tarragona. El protagonista serà el fotògraf Lluc Queralt, i l’espai, l’estació d’autobusos de la ciutat. Ja al novembre, el dia 15 a la plaça del Rei obriran la capsa els membres de l’estudi Mènsula, creatius de disseny web, il·lustradors i fotògrafs.
L’última proposta arribarà el 13 de desembre amb la llotja de peix del Serrallo com a escenari. L’artista, en aquesta ocasió, serà Maria Roig, historiadora de l’art, directora de cinema i restauradora de pel·lícules antigues. De cara al 2015, tot i que encara no hi ha res tancat, es preveu que es puguin continuar programant intervencions, una o dues cada mes, seguint la línia encetada aquest dissabte.