La Catedral de Tarragona llueix nou orgue. Aquest diumenge a la tarda centenars de persones han omplert la basílica tarragonina per assistir al concert inaugural, a càrrec del professor holandès Wim Diepenhorst, que ha ofert un repertori organístic amb peces de Cabanilles, el pare Antoni Soler, Nicolás de Grigny i Johann Sebastian Bach. S’han tancat així dues dècades d’aspiracions, com ha destacat l’organista de la Catedral, Jordi Vergés. Els últims sis mesos, els esforços s’han centrar en afinar i harmonitzar el nou instrument, que ha estat construït a Holanda i està format per 2.712 tubs, tres teclats manuals i un de pedal. El conjunt de les actuacions ha tingut un cost d’uns 2 milions d’euros.
Centenars de persones han omplert la basílica tarragonina per assistir al concert inaugural de l’orgue. El seu so càlid i amable, que encomana una sensació de benestar, segons ha destacat l’organista de la Catedral, Jordi Vergés -que està lesionat i no ha pogut protagonitzar el recital-, ha arrencat els aplaudiments del públic en nombroses ocasions.
L’instrument, fabricat per la prestigiosa empresa holandesa Verschueren Orgelbouw Heythuysen (VOH), ofereix mig centenar de registres. D’estil neobarroc, l’orgue està inspirat en l’escola de Flandes, en consonància amb el moble de fusta que el cobreix -renaixentista i del segle XVI-. “És un instrument de màxima qualitat i els tarragonins podem estar cofois”, ha reconegut Vergés.
Ubicat a l’últim tram de la nau central abans del creuer, l’orgue es presenta majestuós a l’interior de la Catedral, proper als fidels i a l’altar. “Està en el centre de la catedral, i l’acústica té una reverberació de tres o quatre segons, la ideal per a la propagació del so de l’orgue”, ha subratllat l’organista.
El concert inaugural d’aquest diumenge ha posat punt i final a un procés llarg i costós. Primer es va haver de decidir si es restaurava l’orgue anterior -que hi era des del 1927 i presentava algunes deficiències- o bé si es renovava del tot. “Hem fet un instrument unitari, amb coherència, té molta varietat i color”.
El seu cost, finançat per l’Arquebisbat de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona i la Generalitat, arriba al milió d’euros. Tot i això, el cost dels treballs complementaris com ara la instal·lació de bastides, el muntatge de la façana, el paviment o el costós trasllat, podria fer créixer el cost fins els dos milions.
A l’acte d’aquest diumenge hi ha assistit, entre d’altres, l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de la Diputació, Josep Poblet, i l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, entre d’altres nombroses personalitats. L’assignatura pendent ara, després de la restauració de la Catedral i la renovació del seu principal instrument, és la restauració de les portes de l’orgue.