La diputada per la CUP al Parlament, Laia Estrada, ha explicat que l’organització continua treballant per millorar l’acord amb ERC, i en concret el punt de transició ecològica que inclou el desenvolupament de la Llei de transició energètica abans del 2022 i la moratòria dels de grans projectes eòlics i fotovoltaics d’impacte territorial negatiu del Decret.
Estrada, que ha qualificat l’acord de mínims, ha insistit en les conseqüències negatives que està comportant pel territori l’aplicació del Decret sense tenir un Pla Territorial d’implantació aprovat i que ha suposat “la liberalització del sector deixant en mans de l’especulació i l’oligopoli energètic un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat”.
La diputada ha recordat que la CUP va ser l’únic grup parlamentari que va votar en contra en el seu moment i que el Decret es va fer a esquenes del territori i amb l’oposició d’entitats i col·lectius ecologistes. Tanmateix, Estrada ha volgut remarcar que l’organització no s’oposa a la implantació de les renovables, sinó que aquesta estigui “en mans dels que més han contribuït a l’emergència climàtica”.
La diputada ha assenyalat que les grans empreses han tornat a proposar nous projectes de renovables amb l’expectativa d’accedir a línies d’ajuda provinents dels Next Generation, “diners públics que estan destinats a rescatar les grans empreses” ha assegurat.