La Catedral de Tarragona va ser concebuda com la més gran de tota l’àrea peninsular, per sobre de la de Santiago i la de Toledo. Així ho defensen un grup de reconeguts experts en estudis medievals, que volen que la Seu recuperi el prestigi que es mereix.

El projecte constructiu es va iniciar a la segona meitat del segle 12 i va ser el més gran de tota l’àrea eclesiàstica que anava de Tortosa i fins més enllà de Pamplona. Superava en gairebé cinc metres a la Catedral més gran de l’època, que era la de Santiago de Compostela.

Els experts del projecte Templa (Taller d’Estudis Medievals. Programes, Litúrgia i Arquitectura) han estudiat a fons més d’una desena de catedrals peninsulars, i asseguren que les mesures poques vegades són casualitat en arquitectura medieval. Ho demostra el fet que Tarragona té el Claustre més gran de la península i un dels més grans d’Europa.

Ho afirma Gerardo Boto Varela, professor d’història de l’art de la Universitat de Girona, un dels màxims especialistes europeus en art romànic i responsable del projecte Templa.

 

Va marca un precedent en noves tècniques d’arquitectura catedralícia

Afegeix, a més, que el projecte tarragoní va marcar uns precedents en noves tècniques d’arquitectura catedralícia que no existien al sud dels Pirineus. Un bon exemple és la coberta amb volta de creueria del Claustre, o la seva escultura, que també va marcar un nou i inèdit horitzó artístic en bona part de la península. Boto Varela parla de ‘projecte capital’ i recorda que Tarragona aspirava a tenir la Catedral metropolitana; la més gran en a tota la Península. 

Afirma contundent que cal ressituar la seva importància en la historiografia nacional i internacional. Precisament, el 18,19 i 20 de novembre la Universitat de Girona, on hi ha la seu del projecte Templa, i la Rovira i Virgili portaran a Tarragona experts d’Alemanya, Regne Unit, Itàlia, França i Portugal. Vindran al congrés ‘L’escultura del romànic tardà a les catedrals europees. Escenografia, Discursos i materialitat’.

 

Dues tarragoniones a l’equip Templa

En l’equip del projecte Templa hi ha dues tarragonines, les doctores Marta Serrano (URV) i Esther Lozano (UDG) doctores en història de l’art que han estudiat en profunditat l’escultura del Claustre de la Catedral. Boto Varela diu que la Catedral desperta l’interès de molts estudiosos medievalistes. Sense anar més lluny, el juliol de 2016 vindran a la ciutat un grup de mitja dotzena d’investigadors americans i britànics, experts en arquitectura medieval i gòtica.  

 

Boto Varela és dimarts el convidat al Tarragona Història

Boto Varela és el convidat d’aquest dimarts (11h) al programa Tarragona Història d’aquesta casa, que fem en col·laboració amb el Museu d’Història i l’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona. El responsable de Templa establirà una conversa amb l’arqueòleg municipal, Joan Menchón.  

Les tesis que defensa Boto Varela coincideixen plenament amb els plantejaments actuals de difusió del Patrimoni de la ciutat, no només el romà. Una difusió que s’aixopluga en el conjunt del paisatge històric que es fomenta des de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City,