Les persones que segueixen una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge disminueixen fins a un 40% el risc de patir diabetis, i fins a un 18% si la dieta s’enriqueix amb fruits secs. És una de les conclusions de PREDIMED, un estudi d’intervenció nutricional que aplega fins a 18 grups de recerca de l’Estat, entre els quals investigadors de la URV, l’Hospital de Sant Joan de Reus o el Clínic. Aquest mateix estudi ja havia aconseguit demostrar que la dieta mediterrània redueix en un 30% el risc de patir malalties cardiovasculars. Ara, un assaig realitzat a 3.500 persones constata les bondats de seguir una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva i fruits secs per prevenir la diabetis.

El director d’aquest estudi sobre la diabetis, el doctor Jordi Salas-Salvadó, ha explicat que els resultats suposaran un canvi en la visió que es té de la prevenció de la malaltia. “Fins ara sabíem que l’estil de vida hi jugava un paper molt important, fent una dieta saludable o hipocalòrica, baixant de pes o fent exercici físic, però fins ara no sabíem què prevenia la diabetis”, ha destacat l’investigador. 

L’assaig, que aquest dilluns es va publicar a la prestigiosa revista mèdica ‘Annals of Internal Medicine’, s’ha fet sobre 3.500 persones d’entre 55 i 80 anys, que a l’inici de l’estudi no patien diabetis. Als participants se’ls van assignar tres dietes: una dieta mediterrània enriquida amb 50 mil·lilitres d’oli d’oliva verge, una dieta mediterrània enriquida amb 30 grams de fruits secs -nous, avellanes i ametlles-, o una dieta baixa en greixos. 

Els resultats han conclòs que la dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge redueix un 40% el risc de patir diabetis, i que, la dieta mediterrània enriquida amb fruits secs, disminueix aquest risc en un 18%. Segons els autors, l’estudi demostra, per primer cop, que l’adopció d’un patró dietètic saludable com el mediterrani és capaç, per si mateix, de prevenir la diabetis.

L’estudi sobre la diabetis l’ha dut a terme l’equip de Nutrició Humana de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el CIBER Obesitat i Nutrició de l’Instituto de Salud Carlos III, sota la direcció del doctor Salas-Salvadó, en col·laboració amb la xarxa d’Atenció Primària de l’ICS, que dirigeix el doctor Josep Basora. 

Aquesta investigació s’emmarca en PREDIMED, un estudi d’intervenció nutricional de nou anys de durada, en el qual hi ha participat més de 7.400 persones. Ha estat dirigit pel doctor Ramon Estruch de l’Hospital Clínic de Barcelona i hi ha participat 18 grups de recerca de tot l’Estat, amb més de 150 investigadors implicats.