Els productors de raïm de la DO Tarragona han començat la verema amb previsió de collir 12 milions de quilos, un 10% més que l’any passat. Els primers en collir són viticultors de la Ribera d’Ebre, on hi fa més calor, i d’aquí a uns dies ho faran els de les altres tres comarques que integren la DO: Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès, amb una quarantena de cellers. De les 4.300 hectàrees totals, un 25% són vinyes velles que s’han d’esporgar a mà. Després d’un estiu sec, les darreres pluges han afavorit el conreu, que presenta un estat de salut molt bo. D’entre la vintena de varietats de la zona, moscatell i chardonnay són les més primerenques. Així i tot, la varietat més estesa i antiga a la zona és el macabeu, que representa el 45% de tot el raïm produït. Com a novetat d’enguany, una dotzena de cellers s’han aliat per muntar una festa de la verema que durarà tres dies, del 27 al 29 de setembre.
En aquesta primera edició de la Festa de la Verema, tindran lloc una dotzena d’activitats als cellers de la DO i també a la ciutat de Valls, adreçades a tots els públics. Es podrà trobar des de tasts de vins a cegues a Rasquera a baixades en kayak i tast de mosts a Miravet, passant per trepitjades de raïm a Nulles o passeigs en carro pels boscos de Valls.
La major part de cellers de la DO Tarragona han arrencat la verema, amb una previsió excel·lent pel que fa a la qualitat del raïm. Roger Soler Blanch, de Cellers Blanch, afirma que cal apostar per la qualitat dels vins, per sobre de la quantitat.
Amb tot, enguany la collita és més tardana. A l’Alt Camp, per exemple, la verema es concentrarà sobretot al setembre. D’entre la vintena de varietats de la zona, el macabeu és la predominant. El president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, explica que volen treure més partit del macabeu i posicionar-lo com el seu raïm “insígnia” i “icona de la DO”. Ferré diu que uns dels reptes de la DO és incorporar més petits cellers i ampliar el seu volum de mercat tenint en compte que grans cooperatives hi estan apostant.
Entre la quarantena de cellers, uns trenta embotelladors i deu elaboradors, comercialitzen dos milions d’ampolles. Un 75% es ven al mercat nacional, especialment Catalunya, i un 25% s’exporta, sobretot a la Xina, als EUA i al nord d’Europa.