A la circumscripció de Tarragona 26.000 persones han votat la ultradreta. Ha estat la quarta força política amb més sufragis, després d’ERC, PSC i Junts per Catalunya. Els de VOX han guanyat les eleccions a La Pobla de Mafumet, per exemple.
Qui els vota, entre quina població cala fons el seu discurs? Perquè? Que ha canviat respecte el 2017? O respecte les últimes eleccions generals? 
Són vots ‘nous’, o van alineats amb l’augment de representativitat que la ultradreta ha experimentat al conjunt d’Europa. Enfocarem el país veí, França.

Llegim d’un bloc que es diu
Paris-Barcelona, del company periodista Vicenç Batalla.

“Quan es fa el trajecte per autopista des de Lió o s’agafa el tren cap a Barcelona, arribats a la Provença no es para de travessar municipis que ja fa temps estan en mans de la ultradreta, sigui Bellcaire o Aurenja/Orange (en mans de la Lliga del Sud de Jacques Bompard). En aquesta ruta per la França més arcaica, si no es continua cap a la Costa Blava fins a Frejús, ara també s’hi podrà afegir a més de Perpinyà (i el municipi de la seva àrea urbana de Pià) un altre petit poble al nord de Tolosa com a Moissac. A banda d’altres poblacions desindustrialitzades del nord i est del país”. 

I ara llegim un article al diari el País, fixeu-vos, escrit el novembre de 2019. El titular diu: “Perquè Vox podria seguir creixent”. 

En síntesi explica que són “la versió espanyola del nacional-populisme”, un corrent polític encarnada en una sèrie de partits d’extrema dreta que s’estan reproduint per tot Europa.
L’autor de l’article no considera que aquests partits puguin equiparar-se. De fet, al costat d’alguns aspectes “franquistes”, que també hi són n’hi ha altres que explicarien millor “el seu creixement present”, com la xenofobia o la islamofobia. O una concepció esencialista de la nació espanyola. 
L’autor de l’article és el doctor Joan Maria Thomàs, catedràtic d’Història Contemporània al Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili, i un dels millors experts en falange i feixisme a nivell estatal.  

En parlem amb dos periodistes que viuen i treballen a França, Paco Fuentes, que ara mateix treballa a Euronews, i Vicenç Batalla, que també hi ha treballat.