La pandèmia afecta l’activitat de camp de l’IPHES però els resultats de les excavacions han estat positius. Aquestes s’han reduït a causa de la situació sanitària però s’han mantingut les grans campanyes a Atapuerca o a l’Abric Romaní. Els equips han estat formats per menys gent i els temps també s’han escurçat. Aquesta setmana arrenquen els treballs al jaciment de La Boella, el més antic de Catalunya, i a partir del 15 al Camp dels Ninots de Caldes de Malavella.
Tot i treballar en espais grans i generalment ventilats, les excavacions involucren moltes persones i això ha fet que també s’hagin vist afectades per la Covid-19. Algunes, directament, s’han hagut de suspendre o deixar per més endavant, perquè hi havien de participar estudiants o investigadors internacionals, però sí s’han dut a terme les campanyes anuals a Atapuerca o a l’Abric Romaní, a Capellades. Al jaciment de Burgos destaca la descoberta, per primera vegada, de peces lítiques al nivell 8 de Gran Dolina, de manera que es confirma l’ocupació humana en aquest punt fa uns 600.000 anys.
Robert Sala, director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, ha explicat a Tarragona Ràdio que, malgrat les limitacions, l’estiu no ha estat perdut.
El que no s’ha aturat en cap moment ha estat la tasca de publicació i divulgació. Espera que de cara a la segona meitat de setembre ja es pugui recuperar una certa normalitat també als laboratoris, aplicant les mesures de seguretat.