A la segona va la vençuda. Després d’endur-se el segon premi fa dos anys, la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes (València) ha guanyat el primer premi del Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona. Les exhibicions es van acabar aquest dissabte a la nit amb l’espectacle de foc de la Pirotècnia Euro Bengale de França, que ha quedat en quart lloc al concurs. El segon premi ha estat per a la Pirotècnia Gironina de Sabadell i el tercer premi per a la Pirotècnia Europlà de Bélgida (València). Aquest diumenge s’ha dut a terme la neteja del fons marí de la Platja del Miracle per treure dels deixalles dels materials pirotècnics que han caigut al mar durant el concurs.

El propietari de la Pirotècnia Valenciana, José Manuel Crespo, ha destacat que el castell de focs que van preparar, amb més de 900 quilograms de material i 23 minuts de duració, havia estat dissenyat per venir a guanyar el concurs de Tarragona, després que la Pirotècnia Valenciana quedés a les portes d’aconseguir-ho fa dos anys, quan es va endur el segon premi. “Era molt tècnic, havíem fet unes carcasses especials per al concurs de Tarragona que aquí no s’havien vist mai, vaig quedar molt content d’ell i els aplaudiments constants del públic el feia valedor”, ha dit el propietari de la pirotècnia guanyadora.

Com a guanyadora del 23è Concurs Ciutat de Tarragona, la pirotècnia de Llanera de Ranes s’emporta 26.000 euros per fer-se càrrec dels espectacles pirotècnics de les Festes tarragonines de Santa Tecla d’aquest any i 18.000 euros més per fer els focs de la festa major de Granollers. Amb la victòria al concurs tarragoní també es garanteix un lloc per participar al Concurs Internacional de Focs Artificials Villa de Bilbao 2014. 

La regidora de cultura de Tarragona, Carme Crespo, ha destacat la gran resposta del públic un any més en aquest apreciat Concurs de Focs Artificials a la ciutat. “Centenars de milers de persones” han omplert la platja del Miracle des de dimecres per gaudir de les quatre exhibicions. “Es nota que és un públic entès i saben aplaudir quan s’ha d’aplaudir, i quan no, també ho saben. Això al jurat ens dóna un suport per escollir les pirotècnies, més enllà de l’assessorament tècnic que tenim”, ha destacat Crespo. 

Neteja del fons marí 
Aquest diumenge al matí, amb el concurs finalitzat, s’ha dit a terme la neteja del fons marí a la platja del Miracle per retirar totes les deixalles i restes dels mateirals pirotècnics que cauen dins de l’aigua. Aquesta actuació es fa a partir d’un conveni entre l’Ajuntament i la Societat d’Exploracions Submarines de Tarragona, amb el suport de la Creu Roja Mar. Cada any es recullen entre 400 i 700 quilograms de restes. La regidora de Cultura ha dit que és important que és faci aquest neteja i “que no es deixin acumular” les deixalles malgrat que les pirotècnies ja estan obligades a utilitzar materials biodegradables quan fan aquestes exhibicions sobre el mar. 

Concurs anual amb l’actual pressupost

Crespo ha assegurat que el Concurs de Focs Artificals es celebrarà anualment i no s’alternarà bianualment amb exhibicions, com es va plantejar l’any passat, sempre que “no hi hagi un terratrèmol econòmic com hi va haver al 2012”. “Estem en condicions de dir que si estem com ara, tornarà a haver concurs” l’any que ve, ha assegurat la regidora de Cultura.