La temperatura escala mig grau per dècada a la Península Ibèrica, pràcticament el doble que a la resta del món. Així, en els últims 40 anys la temperatura ha pujat dos graus a Tarragona com a conseqüència de l’escalfament global que pateix el planeta. La recerca científica és clau per dissenyar les respostes adequades als afectes del canvi climàtic.

Amb l’objectiu de facilitar l’accés al coneixement científic i trobar solucions per al territori, des d’aquest dilluns i fins dijous se celebraran a la URV les Jornades “Emergència Climàtica i Transició Energètica. Reptes de la Catalunya Sud”. Acadèmics de renom internacional tractaran la monitorització del canvi climàtic, els efectes de la gestió energètica, el consum dels recursos i el seu impacte social. Per la seva banda, agents socioeconòmics, tècnics i polítics debatran el darrer dia l’estratègia de la Catalunya Sud en aquest àmbit per als propers anys.

Entre els ponents d’aquest dia destaca la presidenta de la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial, Manola Brunet, catedràtica del Departament de Geografia de la URV. Brunet, en una entrevista a Tarragona Ràdio, ha admès que la situació és preocupant. Des dels anys 70 l’escalfament s’accelera i cada cop anem més cap a un clima semblant al del Nord d’Àfrica.

La URV també vol implicar la comunitat universitària en la lluita contra el canvi climàtic, per això ha convidat la investigadora de ciències del medi ambient de la Universitat d’East Anglia (Gran Bretanya), Clare Goodess, a pronunciar la lliçó inaugural del curs acadèmic 2019-20. L’acte, que és obert, se celebrarà aquest dimecres a les 12 h a l’Aula Magna del campus Catalunya.