La Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls evita quantificar la caiguda de vendes fins a final de temporada. Els pagesos -conscients de les perspectives, van plantar un 25% menys de calçots- ja firmarien de tancar-la amb la mateixa producció del 2020.
El confinament comarcal és la principal dificultat que es troba el sector de la restauració. Asseguren que fan un 4 per cent de calçotades de les que arribaven a fer. La venda per internet i a domicili és la principal estratègia que els permet ingressar.
En aquest sentit s’ha expressat el president de la Indicació Calçot de Valls, Francesc Xavier Amill, assegura que el sector de la restauració patirà molt fins que no s’aixequin les restriccions de mobilitat.
Amill diu que aquesta temporada serà ‘fatal’, si no s’assoleixen les vendes serà ‘fatal’ si no s’assoleixen les vendes de calçots de l’any passat.
L’Associació de Restauradors de Valls i comarca xifra la caiguda de les calçotades en més d’un 80%. El fet que s’allargui la limitació comarcal suposa “un cop molt dur” per al sector. Només a Valls hi ha una setantena de restaurants i gairebé la meitat ofereixen calçots a les seves cartes.