La Rovira i Virgili acollirà una conferència Internacional sobre la inestabilitat climàtica a la conca Mediterrània a la prehistòria. S’estudiarà els efectes del clima en els pobladors de l’època en un període comprés entre fa 18 mil i 8 mil anys. La conferència es farà del 3 i el 5 de febrer al Campus Catalunya, amb un centenar de participants. L’objectiu és comprendre com les persones o comunitats del passat van respondre a l’estrès climàtic i ambiental.

S’organitza des de l’Iphes, i ja hi ha acadèmics i investigadors internacionals que han confirmat l’assistència, com per exemple experts de les universitats d’Arizona, Cambridge, Liverpool o Lió, entre d’altres.

Francesc Burjachs, investigador ICREA a l’IPHES, diu que la idea és comprendre millor el present i el futur dels cicles climàtics. Burjachs assegura que estem en un període d’escalfament global. Diu que si podem entendre una mica més com la gent van respondre als canvis del clima en el passat, potser podem prendre millors decisions en el futur. 

La Conferència comptarà amb presentacions orals, de pòsters i 2 taules rodones. El tercer dia s’ha reservat per a visitar jaciments arqueològics de les nostres comarques, excavats per l’IPHES i en relació al període de la Prehistòria que es tractarà durant la Conferència.

Se n’ha parlat en el primer Evoluciona de Tarragona Ràdio i l’IPHES, en el que, d’altra banda, un crani d’ós de les cavernes de fa uns 50.000 anys ha estat la ‘peça del dia’.

Es tracta d’una crani d’un exemplar adult. Una peça excepcional localitzada aquest passat estiu a la cova del Toll, a Moià, al Moianès.