El Consell de Govern de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha aprovat aquest dilluns un pressupost de 98,9 MEUR per al 2015, un 3,31% menys que el d’enguany. El rector, Josep Anton Ferré, ha destacat que els comptes es basen en els criteris de continuïtat i austeritat, però que no implicaran nous ajustos. “S’han fet en una situació de relativa incertesa perquè, encara que no s’hagin aprovat els comptes de la Generalitat, se’ns ha comunicat que podrem comptar amb els mateixos recursos que el 2014”, ha indicat. La davallada prevista es deu a la disminució de més de 3 MEUR del pressupost finalista -un 19,46% menys-, mentre que el capítol ordinari es manté per sobre dels 86 MEUR -un ajust del 0,41%-.

 

En l’últim Consell de Govern de l’any, la URV ha donat llum verda al pressupost del 2015, que s’enfila als 98.932.111,68 euros, davant els 102.320.337,04 del 2014 o els 127 MEUR del 2007. El rector, Josep Anton Ferré, ha explicat que es tracta d’uns comptes “d’equilibri”, sense que hagi calgut aplicar reduccions addicionals a les que ja s’han fet. “És molt auster, però destaca que des del 2010 cada any havíem hagut d’aplicar reduccions addicionals perquè la Generalitat ens comunicava una disminució dels recursos i ara no caldrà”, ha subratllat. En aquest sentit, Ferré ha afirmat que des de la direcció general d’Universitats s’ha comunicat a la URV que la Generalitat mantindrà la mateixa aportació que enguany, en forma de subvenció. 

El rector ha aclarit que la disminució del 3,31% del conjunt del pressupost es deu, sobretot, a la reducció dels pressupostos finalistes, els que financen un concepte de despeses de manera directa o específica, i que afecten projectes i d’altres activitats de recerca o relacionades amb la docència. En aquest cas, Ferré ha esmentat la disminució de projectes de recerca i de l’import de les amortitzacions dels edificis, arran d’una revisió del finançament aportat per l’Institut Català de Finances (ICF). “La variació del pressupost ordinari, que és on decidim què fem i què no fem, és molt petita respecte de l’any anterior”, ha contraposat.

Ferré ha posat en valor “l’important esforç” que ha hagut de fer la URV en els últims anys a l’hora de reduir despesa, tenint en compte que la plantilla “cada vegada és més cara”, pel fet d’acumular triennis, quinquennis i sexennis docents, entre d’altres. El rector ha presentat també l’evolució de la cobertura del capítol 1 amb els ingressos de matrícula i la subvenció de la Generalitat. El 201,5 el cost del capítol de personal representarà el 82% del què recapta la URV amb els ingressos de matrícula dels alumnes i la subvenció de la Generalitat, un 5% més que el 2010. “Hem perdut marge de maniobra, però hem aconseguit mantenir els treballadors”, ha afirmat.

Dels comptes prsentats aquest dilluns es desprén que la institució destinarà 11,05 MEUR a despeses de funcionament dels diferents espais de què disposa. Ferré ha il·lustrat que el manteniment dels 143.407 metres quadrats de superfície dels diferents centres de la URV representa una despesa de sis euros al mes per metre quadrat. Pel que fa al personal, 40,3 MEUR es destinaran al PDI i 23,9 MEUR al PAS, mentre que a investigació es destinaran 2,65 MEUR i a beques i ajuts, 1,4 MEUR. 

En el capítol d’ingressos, les transferències corrents s’enfilaran als 63 MEUR, bona part dels quals corresponen a l’aportació de la Generalitat, segons Ferré. També destaca la previsió a la baixa de la recaptació de taxes davant la disminució d’alumnes -22,75 MEUR, uns 798.000 euros menys. “Hem anat perdent uns pocs alumnes cada any i no hem estat més optimistes del què pensem que podem ser. No sabem encara com sortirà el decret de preus, encara que ens han dit que no hi haurà actualització de l’IPC, ni tampoc sabem els alumnes que es matricularan”, ha aclarit. 

El rector ha insistit que es mantindran les polítiques d’estalvi i austeritat, com ara la política de tancament d’edificis durant les vacances d’estiu i altres períodes de baixa intensitat. D’altra banda, Ferré ha mostrat el seu “malestar” per la “desactivació” del pla d’inversions universitàries. En aquest sentit, el rector ha recordat que la URV té projectes importants pendents com ara el trasllat de la Facultat d’Educació i Psicologia del Campus Sescelades al Campus Catalunya, el trasllat de Medicina al Campus Bellisens o la construcció del CRAE d’aquest campus reusenc.

Aprovats el Pla de Política Lingüística 2015-2017 i dues noves càtedres
En un altre ordre de coses, el Consell de Govern ha aprovat el Pla de Política Lingüística 2015-2017, de caràcter continuista. El pla té com a objectiu “consolidar” el català com a llengua d’ús institucional, docència i recerca, i al mateix temps permetre l’evolució cap a un entorn universitari multilingüe. La vicerectora de Docència, Estudiants i Comunitat Universitària, Arantxa Capdevila, ha explicat que la voluntat és ajudar els estudiants a assolir el nivell de B2 en italià, francès, anglès o alemany, tal com marca el sistema universitari català, i promoure l’ús de l’anglès. 

D’altra banda, la URV ha aprovat la creació de la Càtedra d’Estudis Jurídics Locals Màrius Viadel i Martin, en l’àmbit del dret públic local, que estarà dirigida pel doctor Josep Ramon Fuentes. A més, s’ha aprovat també la creació de la Càtedra d’Impuls al Desenvolupament Territorial, que pretén analitzar quins són els efectes de les universitats i de les institucions de recerca i innovació sobre el desenvolupament dels països, regions i ciutats. En aquest cas, el Consell de Govern ha proposat l’exrector Francesc Xavier Grau per dirigir aquesta càtedra.

La universitat també ha ratificat la creació de l’empresa ‘Proteus Diagnostics’ com a spin-off de la URV, una iniciativa que pretén desenvolupar i fabricar eines de diagnòstic mitjançant bio, micro i nano tecnologies. El seu equip emprenedor està dirigit pels doctors Ioanis Katakis, Ciara O’Sullivan, Ángel González i Josep Lluís Acero. La URV també ha aprovat esdevenir fundador i membre patró de la Fundació de l’Institut Gabriel Ferrater, que promou l’oferta de Batxillerat Internacional en aquest institut reusenc.