Un grup de URV ha evidenciat per primer cop que el consum d’una mateixa varietat de fruita té uns efectes sobre la salut diferents en funció de l’estacionalitat. En concret, ha demostrat com el consum de cirera pot alterar el rellotge molecular del teixit adipós en funció de si es consumeix en l’època de l’any que pertoca o si es consumeix fora de temporada.

Els humans tenen un mecanisme anomenat rellotge molecular que permet adaptar el metabolisme de les cèl·lules en funció de l’estació de l’any en la qual es troben. Els investigadors han observat que l’alteració d’aquests rellotges moleculars podrien relacionar-se directament amb un augment en el risc de patir alguns dels trastorns metabòlics que es troben relacionats amb l’obesitat i sobrepès si coincideixen a la vegada amb una dieta poc saludable i amb un alt contingut en sucres i greixos. És a dir, que menjar aquesta fruita fora de temporada pot incrementar, encara més, aquest risc.

D’altra banda, i de manera quasi simultània, els investigadors de la URV han publicat un segon article científic que mostra com el consum de cirera i de raïm ajuda les neurones a reconèixer més eficientment els senyals químics que, com la leptina, modulen la gana i el metabolisme dels greixos. Aquest treball posa sobre la taula per primera vegada com la senyalització de la leptina en aquestes cèl·lules del cervell es produeix de forma diferent en funció de l’estació de l’any en la qual es consumeixen les fruites.