L’estudi «Som joves» de la URV analitza de forma qualitativa l’organització de la participació juvenil a la ciutat. Ha estat dirigit per l’equip DAFITS, format per la investigadora María Offenhenden i la doctora Montserrat Soronellas.
L’estudi continua la línia investigadora engegada l’any 2006 pel treball «Soc Jove» impulsat per la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament. Però la diferència d’aquesta recerca és que no se centra tant en la individualitat, sinó en l’acció col·lectiva.
Busca comprovar com la suma de les individualitats fan ciutat i destruir el mite de que els joves no hi participen. Ho ha explicat Montserrat Soronellas, doctora en Antropologia i supervisora científica de l’estudi.
Mitjançant 32 entrevistes individuals a nois i noies d’entre els 17 i els 30 anys, i dos grups focals, l’estudi conclou que el jovent de la ciutat desitja una Tarragona més participativa, activa, accessible i justa. El teixit associatiu és, especialment després del 15M, ric, divers i dinàmic, en constant transformació.
Els resultats es poden consultar en dos formats. D’una banda, la recerca etnogràfica, i de l’altra, el projecte audiovisual «Cròniques d’una joventut», dirigit per l’antropòloga i comunicadora Anna Fonoll.