L’excavació arqueològica del Mèdol podria ampliar la seva recerca a l’antic port romà on es carregaven les pedres.
El moll de càrrega i descàrrega del Mèdol no ha estat mai estudiat i l’excavació de la zona ajudaria a saber com s’agafaven les pedres i s’embarcaven per al seu transport per tot Tàrraco.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica assegura que aquest estudi és un projecte de futur però que ja s’han fet algunes accions per tal de buscar finançament.
El campament dels antics treballadors de la cantera també és una de les zones que es voldria excavar i estudiar, amb el que s’aconseguiria conèixer més detalls del dia a dia en l’època romana i sobretot com es treballava. Primícies de l’àmbit arqueològic que avança Tarragona Ràdio i dels quals hem parlat en el decurs del primer programa “Toquem Pedra”, que hem estrenat des de la seu de l’ICAC, a la Plaça d’en Rovellat.
El director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès, diu que tot i ser projectes embrionaris, serien un bon següent pas després de la intervenció que ja s’ha fet a la cantera romana.
L’ICAC ha intervingut en l’actuació arqueològica dels darrer mesos a la cantera, amb un cost d’1,5 milions d’euros, a càrrec d’Abertis i de l’1% cultural de l’Estat. Fruit de la intervenció, s’ha pogut determinar que la cantera tenia quatre metres més de fondària i que el volum de pedra extreta podria ser quatre vegades superior.
La remodelació de Mèdol s’inaugurarà el proper gener, en un acte al que podria assistir la ministra de Foment, Ana Pastor.