Pantà de El Catllar, Riu Gaià, Abril 2014
Pantà de El Catllar, Riu Gaià, Abril 2014

Els usos domèstics i industrials de l’aigua centren la segona jornada tècnica del cicle “L’Aigua del Futur”. Els experts que han intervingut dalt l’escenari del Tinglado 1 del Moll de Costa aquest divendres coincideixen en que cada gota d’aquest ‘or del futur’ és essencial, com ha dit un dels ponents.

En aquesta direcció es treballa i s’avança cap a la regeneració i aprofitament cada cop de més hectòmetres cúbics d’aigua, tant per a usos domèstics com industrials.   

Quan es va crear el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) “hi havia escassedat d’aigua a Tarragona, però no a l’Ebre”, ha recordat en iniciar la seva ponència el president del CAT, l’ebrenc Joan Alginet, apel·lant a aquella imatge dels anys 70 que deurien recordar molts assistents, d’anar a buscar aigua a les fonts de Tarragona, quan brollava aigua salada de l’aixeta.

La regeneració d’aigua per a usos de la Indústria Química de Tarragona, també es va iniciar “quan hi havia aigua, i aquesta encara no era un problema”, ha assenyalat Marc Fargas. Ara representa el 17% del total, però l’objectiu segons explica el Conseller Delegat d’AITASA (Aigües Industrials de Tarragona) és arribar al 25% en els propers anys.

Fargas ha avançat en una entrevista prèvia amb Tarragona Ràdio una inversió de 40 milions d’euros en una nova planta, que permetrà aconseguir 19 Hm3 més d’aigua regenerada per a les químiques. Equival, per fer-nos una idea, diu Fargas, “a tres cops el consum d’una ciutat com Tarragona”.

“La Indústria química és la gran aliada del riu Ebre”.

Joan Alginet

Alginet, de fet, ha obert la seva intervenció donant les gràcies a l’aigua reutilitzada d’AITASA, i ha sentenciat que la indústria química “és la gran aliada del riu Ebre”.

I de Tarragona, però també dels altres municipis als que subministra aigua, n’ha parlat Daniel Milan, director gerent d’EMATSA.

En el seu torn, ha subratllat l’eficiència en la gestió de l’aigua urbana, destacant l’estalvi aconseguit fins ara, “que en 20 anys ha estat el 40% del que es consumeix actualment, que són 10 hm2”. Seguir guanyant eficiència, ha dit Milan, ha de permetre “elevar l’estalvi fins el 90% el 2030”.

Recarregar amb aigua dolça l’aqüífer del Gaià

Però la idea més revolucionària ens porta al titular de la notícia, i és la que ha de permetre que l’aigua de l’aixeta no es perdi al mar, recarregant alhora els aqüífers. És a dir, tractar i purificar l’aigua de la depuradora d’EMATSA situada a Altafulla, i reaprofitar així l’aigua que es consumeix a les llars. Es vol canalitzar aquesta aigua tractada que surt de la depuradora i, un cop tractada, injectar-la a l’aqüífer del riu Gaià.

Cal estudiar el projecte, però l’Ajuntament de Tarragona i l’ACA ja ho veuen clar, ha dit Milan, l’Agència Catalana de l’Aigua a través del Pla de Conca.

Amb la sequera, els aqüífers es salinitzen a marxes forçades. Omplint-los d’aigua dolça es reequilibra l’ecosistema i, a més, serveix a EMATSA per augmentar el grau d’autosuficiència per tenir menys dependència del minitransvasament de l’Ebre. L’economia circular és clau per avançar en la resiliència dels municipis, i aquesta aigua es podria utilitzar, per exemple, “en cas d’una averia del CAT, com quan es va trencar la canonada el 2021”, diu Milan, que va obligar 60 municipis a fer ús de pous i dipòsits.

Pel que fa a la gestió de l’aigua al Port de Tarragona, l’han explicada Cristina Miret i Daniel Vera. Miret, per exemple, ha parlat dels canvis en els models de jardineria, “amb plantes que necessiten menys recursos hídrics”.

Un territori, el nostre, que ha de fer els deures, com ha dit  Xavier Amores del Catalan Water Partnership, el clúster de l’Aigua de Catalunya, cal analitzar amb “visió global”, però recorda que “aquí serà on hi haurà major demanda d’aigua; necessitat hídrica”.

En la darrera ponència d’aquesta segona jornada, Manuel Cermerón, ha donat algunes claus, com que cal “sumar intel·ligències, capacitats i projectes que necessiten de la generositat de tots”. Si ho fem amb “mirada curta i egoista” no tindrem “un llegat millor del que ens ha donat”.

El president del Port, Saül Garreta, ha tancat les jornades sobre “L’Aigua del futur”, destacant les grans intervencions dels ponents durant dos dies i de “forma molt polièdrica” sobre l’aigua, un recurs preuat que, com hem vist, quan obrim l’aixeta mai sabrem si arriba al mar. 

Altres notícies: