L’Iphes engega una nova campanya geològica, paleontològica i arqueològica a la conca de Engel Ela-Ramud, a Eritrea.

Es pretén millorar la cartografia geològica i avançar en les datacions de diversos jaciments arqueològics i paleontològics.

A més, es realitzarà una col·laboració amb la població local per millorar la qualitat de l’aigua. En concret, es farà un estudi per a la ubicació de pous, i s’intentarà utilitzar cuines solars per bullir l’aigua i dipòsits amb filtres per eliminar agents patògens. Això ajudarà a prevenir malalties com gastroenteritis o disenteries, que afecten especialment la població infantil de la zona.

La present campanya s’allarga fins el 3 de febrer, amb un equip dirigit pels investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, Bienvenido Martínez-Navarro i Eudald Carbonell. També hi participaran investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, del Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana de Burgos, conjuntament amb altres experts en arqueologia adscrits al Museu Nacional d’Eritrea.

Hi ha grans expectatives posades en aquest jaciment, on s’han trobat les restes més antigues de l’evolució humana. També en els projectes que l’Institut amb seu a Tarragona desenvolupa a Dubai, Algèria i al Marroc, com ho ha destacat a l’espai Evoluciona de Tarragona Ràdio el director de l’IPHES, Robert Sala.

Tots aquests treballs són finançats per la Fundación Palarq a través del projecte “Cuna de la humanidad: Eritrea-Vall del Rift”, gestionat des de la Fundació Atapuerca.