L’IPHES utilitza un nou mètode d’anàlisi en 3D que permet saber amb més precisió la intensitat de l’ús de les eines prehistòriques. Amb aquesta nova eina, els investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social poden aportar més precisió sobre l’ús i les modificacions dels instruments al llarg de la seva vida.

Les eines retocades poden aportar valuosa informació sobre molts aspectes del comportament humà en el passat.

Amb el 3D també es pot obtenir informació de les activitats realitzades als jaciments, amb escanejos in situ de les peces abans d’extreure-les, per obtenir informació mil·limètrica i exacta que fins no fa gaire es documentava a mà alçada, amb paper i llapis.

També es pot estudiar el temps durant el qual una eina prehistòrica ha estat mantinguda en funcionament.

Una part del programa Evoluciona de Tarragona Ràdio es va fer des del laboratori de Paleoantropologia de l’IPHES, on es treballa amb aquesta tecnologia punta.

Els investigadors i arqueòlegs, Juan Ignacio Morales i Josep Maria Vergés han detallat els avantatges d’aquest nou mètode a l’espai Evoluciona.

Aquestes anàlisis tecnològiques també poden ajudar a respondre preguntes sobre l’estructura dels conjunts industrials i la seva relació amb les dinàmiques de mobilitat dels grups de societats caçadores i recol·lectores nòmades.

Per tal que l’experimentació realitzada amb aquestes tècniques pugui ser replicada o modificació per la resta d’investigadors, tots els models 3D generats per l’IPHES estan disponibles a Internet.