La conselleria de Salut Pública de l’Ajuntament de Tarragona i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) han unit esforços per fer front al consum abusiu dels anabolitzants, una substància estesa per augmentar la massa muscular que pot tenir greus conseqüències si es pren sense prescripció mèdica. En el marc d’aquesta acció, que s’engloba en el Grup de Treball de Prevenció sobre Drogues, la conselleria de Salut Pública ofereix sessions formatives adreçades a personal tècnic esportiu a centres esportius de la ciutat i el COFT imparteix formació a personal farmacèutic. 

En el marc de la mateixa acció, també es difon material informatiu entre els diferents centres esportius i instal·lacions esportives municipals, el qual alerta del perill del consum abusiu d’anabolitzants i dona eines útils per tal de rebre assessorament per part de professionals especialitzats en l’esport. Els medicaments que contenen anabolitzants estan només indicats per a l’hipogonadisme, pubertat tardana, alteracions reproductives, disfunció sexual, andropausa, entre altres, i necessiten una prescripció mèdica per a ser dispensats a les farmàcies.

“Les polítiques i accions de prevenció de consums de drogues són prioritàries i és imprescindible dur-les a terme en xarxa, treballant conjuntament des de les administracions i des de totes aquelles entitats i organitzacions que poden incidir en la seva reducció i eliminació”, ha manifestat el conseller de Salut Pública de l’Ajuntament de Tarragona, Mario Soler. El conseller ha apuntat que, en paral·lel a la resta de treball en xarxa per prevenir el consum d’alcohol, tabac i altres tipologies de drogues, “en els darrers mesos el grup de treball ha centrat l’atenció en els anabolitzants. És molt important formar al personal tècnic esportiu i a la resta de professionals implicats; i informar a la ciutadania en general dels riscos d’aquesta substància”.

En el mateix sentit, el president del COFT, Toni Veciana, ha recordat que el Grup de Treball “és multidisciplinari i està format per professionals farmacèutics, metges, psicòlegs i equips de prevenció i promoció de la salut de diferents administracions públiques. Així, davant la preocupació que el consum d’aquesta substància o altres que presentin un risc per a la salut s’estenguin fora dels àmbits autoritzats, aquest equip treballa per sensibilitzar la població, alertant dels perills i facilitant consells per mantenir uns hàbits saludables”, ha destacat.

El vostre paper preventiu com a referents educatius per la població adolescent i jove és el títol de la sessió formativa que ofereix la conselleria de Salut Pública que s’adreça a personal tècnic esportiu de diferents clubs esportius i instal·lacions esportives municipals en el qual s’incideix en els estils de vida saludables i en la prevenció dels consums problemàtics de drogues. Entre el material informatiu que es difon, destaca el cartell amb informació sobre els anabolitzants que s’ha repartit entre els clubs de la ciutat que han rebut la formació, a les instal·lacions de Tarragona Esports i a la Xarxa de Farmàcies per a la Prevenció sobre Drogues a la demarcació de Tarragona. La conselleria de Salut Pública atorga un distintiu d’identificació del seu compromís amb la prevenció i la promoció de la salut als clubs esportius participants en la formació.

Important tasca de prevenció de consum de drogues en els darrers anys

La conselleria de Salut Pública de l’Ajuntament de Tarragona i el COFT fa 9 anys que duen a terme una important tasca en la sensibilització sobre els riscos associats al consum de drogues. Aquesta feina conjunta es fa en el marc del Grup de Treball de Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària, des del qual es treballa la creació i difusió de materials informatius, amb l’objectiu d’oferir eines útils tant per a professionals com per a la ciutadania. Entre aquests materials, destaquen els diferents díptics que s’han elaborat per augmentar la percepció de risc del consum d’alcohol, cànnabis, tabac i hipnosedants, entre altres drogues de consum.

A més a més de la creació de material divulgatiu, el Grup de Treball de Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària ha fet una forta aposta per la formació com a eina de prevenció. En aquest sentit, es duen a terme sessions formatives adreçades a professionals farmacèutics, per dotar-los de coneixements actualitzats i recursos per abordar el consum de drogues des d’una perspectiva integral. Aquesta formació professional ha permès crear una Xarxa de Farmàcies per a la Prevenció sobre Drogues a la demarcació de Tarragona que posiciona les farmàcies que han assolit aquesta especialització com a referents de salut de primera línia en la prevenció de consum de drogues. Els professionals que superen la formació adopten competències per informar i orientar a la població, detectar casos i persones susceptibles, així com derivar als serveis professionals especialitzats aquells que així ho requereixin.

En l’elaboració dels continguts d’aquest cartell han participat, a banda del COFT i el Departament de Salut de l’Ajuntament de Tarragona, la Xarxa Santa Tecla, el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, la Clínica Terres de l’Ebre i la Delegació de Tarragona del Col·legi de Psicologia de Catalunya i el Col·legi de Professionals de l’Activitat física i de l’Esport de Catalunya (COPLEFC).