Dins des actes del Mes de la Salut Mental –programa d’activitats del Servei de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Tarragona que enguany està especialment enfocat en la salut mental d’infants, joves i adolescents—el proper 8 de novembre arriba al Palau de Congressos una de les propostes més destacades, “Parlem de salut mental”, una jornada que vol donar eines d’escolta activa i acompanyament del patiment psíquic que pateixen aquests col·lectius.

La jornada respon als treballs i les necessitats detectades pel grup de promoció i prevenció de la Taula d’Infància i Adolescència, liderada per l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST). Dins de les sessions d’aquesta taula, es va abordar l’impacte de la pandèmia en la salut mental i emocional dels infants i adolescents des dels diferents serveis que integren la taula i es va identificar que la pandèmia ha fet més visible el malestar emocional fruit d’un patiment psíquic al qual no s’ha fet un acompanyament adient o no se li ha donat resposta suficient.

Fruit de la necessitat de donar una resposta més completa i tranversal des dels diferents serveis, sorgeix la jornada “Parlem de salut mental. Eines per a l’escolta activa i l’acompanyament del patiment psíquic dels infants, adolescents i joves”, adreçada a professionals que treballin amb aquest col·lectiu des de diferents àmbits: educatiu, social, sanitari, etc. L’objectiu és aprofundir en estratègies i eines que puguin ser útils a aquests professionals per escoltar, detectar i acompanyar el malestar, fent incidència en la funció preventiva que suposa trobar un espai on l’infant o jove pugui expressar el seu patiment emocional i fer-li un acompanyament.

Després de la inauguració a les 9.15 h a càrrec de la consellera de Salut Pública de l’Ajuntament, Cinta Pastó, la jornada oferirà al matí la conferència “Cables creuats. Entendre la salut mental i explicar-la als adolescents”, a càrrec de Jaume Funes Artiaga; la presentació dels resultats de l’enquesta realitzada a joves i adolescents del municipi de Tarragona, a càrrec d’Ángel Belzunegui; i la ponència “Impacte de la COVID-19 a la societat de Tarragona”, a càrrec de la tècnica de l’IMSST Jessica Cantos.

A les 12 h hi haurà un espai de reflexió i intercanvi i, finalment, es farà la taula rodona “Dificultats i fulls de ruta possibles en l’acompanyament del benestar emocional d’infants, adolescents i joves”, moderada per la psicòloga i tècnica municipal Mar Espasa i amb la participació de diferents professionals d’aquest àmbit. La jornada acabarà amb la cloenda a càrrec de la consellera de Serveis Socials de l’Ajuntament, Inés Solé.

L’activitat està organtizada per l’IMSST i hi col·laboren diferents participants de la Taula d’Infància: l’Institut Municipal d’Educació, el Servei de Promoció de la Salut, el Servei de Prevenció de les Addiccions i les conselleries de Capacitats Diverses i Joventut i Cooperació.